Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT KOLARIĆ UPOZORAVA 'Imamo privid manjeg broja zaraženih nego što jest'

KOLARIĆ UPOZORAVA 'Imamo privid manjeg broja zaraženih nego što jest'

U službene brojke ulaze samo PCR testovi

Epidemiolog NZJZ-a Dr. Andrija Štampar Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta Vlade, govorio je danas o posljedicama petog vala koronavirusa u Hrvatskoj.

- Pad broja hospitaliziranih i ljudi na respiratoru ostatak je četvrtog vala. Nama su se četvrti i peti val preklopili. Dva tjedna prije omikrona imali smo pad četvrtog vala. Ovo je refleksija na bolnički sustav. Omikron je vrlo kontagiozna varijanta. Vidi se da će izazvati nagli i strmi porast i, na sreću, neće tako dugo trajati, sigurno neće biti tri-četiri mjeseca kao što je bio četvrti val. Cilj je usporiti širenje kako bi se sačuvao zdravstveni sustav i kako bismo zaštitili najranjivije skupine - rekao je u Newsroomu N1 televizije.

Epidemiolog Kolarić smatra da ćemo u sljedeća dva tjedna imati vrhunac petog vala.

- Mala vjerojatnost je da će osoba umrijeti nakon cijepljenja - rekao je.

Naveo je da uglavnom necijepljeni završe u bolnicama i na respiratoru. Dodao je da cijepljeni te boosterirani obično imaju blaže simtome.

- Klinička slika zaraženih je drugačija i manje ih završi u bolnici - naglasio je.

Potom je istaknuo kako je omikron prijetnja jer je kod necijepljenih deset puta veća vjerojatnost za težu kliničku sliku.

Kazao je da je obvezno cijepljenje jedna od mogućnosti koju treba raspraviti.

U službene brojke zaraženih ulaze samo PCR testovi.

- PCR, BAT i vjerojatni slučajevi trebali bi se prikazivati jer ovako imamo privid manjeg broja zaraženih nego što jest - kazao je Kolarić. 

Vaša reakcija na temu