Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Kontroverzni lijek koji promovira Trump možda ipak pomaže u liječenju od koronavirusa

Kontroverzni lijek koji promovira Trump možda ipak pomaže u liječenju od koronavirusa

Diljem svijeta traje istraživanje o učinku hidroklorokina, inače antimalarika

Liječnici pokušavaju napraviti veliko istraživanje diljem svijeta kako bi provjerili može li ipak hidroklorokin, inače antimalarik, barem spriječiti pogoršanje zaraze koronavirusom.

Ispitivanje lijeka hidroklorokina i njegove uloge u prevenciji COVID-19 bolesti stavljeno je na čekanje, a možda se nikad ne sazna je li zaista učinkovit u liječenju koronavirusa, prenosi BBC, javlja RTL.

Razlog za sumnju jest kontroverza oko učinkovitosti lijeka i netočne informacije koje su se prenosile na društvenim mrežama i na internetu. Pokazalo se da je lijek neučinkovit kod hospitaliziranih pacijenata, ali ga istraživači ne žele odbaciti kao moguću opciju u budućnosti te se nadaju da bi, ako se primijeni već u početku, mogao funkcionirati. Međutim, bolnice se povlače iz istraživanja koje je pokrenulo sveučilište u Oxfordu.

Cilj znanstvenika jest uključiti 40 tisuća sudionika u istraživanje diljem svijeta te se nadaju da će nasumična studija s većim brojem ljudi pokazati može li upotreba klorokina spriječiti pogoršanje zaraze. 'Sad znamo da lijek nije učinkovit kod hospitaliziranih pacijenata, ali to ne znači da ne bismo mogli otkriti njegovu korisnost u sprječavanju COVID-19 bolesti', kaže Nick White, jedan od profesora uključenih u istraživanje.

Regulatorna tijela Ujedinjenog Kraljevstva zaustavili su sva ispitivanja hidroklorokina nakon što je medicinski časopis The Lancet objavio članak o štetnim posljedicama tog lijeka, međutim, taj članak je u međuvremenu opovrgnut. Ispitivanja su se nastavila krajem lipnja, ali politizacija lijeka i zabrinutost oko sigurnosti otežala je istraživačima pronalazak sudionika.

Hidroklorokin je lijek koji se godinama koristi za liječenje malarije, ali trenutačno nema čvrstih dokaza o njegovoj učinkovitosti u liječenju koronavirusa, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da se ne koristi proizvoljno i bez nadzora jer može imati ozbiljne nuspojave.

Hidroklorokin je posljednjih nekoliko mjeseci česta tema u medijima, a u prilog tome ide i činjenica da su o njemu govorili američki predsjednik Trump i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro koji su izjavili kako ga i sami uzimaju kao mjeru opreza. Društvene mreže uklanjale su sa svojih platformi objave liječnika koji su odbijali znanstveni konsenzus jer su bez dokaza tvrdili da je lijek učinkovit. 

'Mislim da je hidroklorokin postao najkontroverzniji lijek dosad', izjavio je prof. White.

Vaša reakcija na temu