Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KORISTITE TALK? Možda biste trebali prestati. Povezuje ga se s rakom jajnika

KORISTITE TALK? Možda biste trebali prestati. Povezuje ga se s rakom jajnika

Nova studija

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) u sklopu Svjetske zdravstvene organizacija (WHO), procijenila je kancerogenost talka i akrilonitrila.

Akrilonitril je hlapljivi organski spoj koji se uglavnom koristi u proizvodnji polimera. To uključuje poliakrilonitril, stiren-akrilonitril, akrilonitril butadien stiren i druge sintetičke gume kao što su akrilonitril butadien. Upotreba ovih polimera uključuje vlakna za odjeću, tepihe i druge tekstile, kao i plastika za potrošačke proizvode, automobilske dijelove i građevinarstvo.

Tijekom proizvodnje akrilonitrila i njegove uporabe u proizvodnji polimera može doći do profesionalne izloženosti.

Akrilonitril je prisutan u dimu cigareta. Opća populacija izložena je akrilonitrilu uglavnom putem udisanje dima cigareta (uključujući pasivno pušenje). Drugi izvor izloženosti je onečišćenje zraka.

Talk, prirodni mineral, vadi se u mnogim regijama diljem svijeta. Izloženost talku događa se na radnom mjestu tijekom rudarenja i mljevenja ili obrade talka ili tijekom proizvodnje proizvoda koji sadrže talk.

'Najveća je izloženost opće populacije korištenjem kozmetike koja sadrži talk i pudera za tijelo, ali postoji i izloženost putem hrane, lijekova i drugih potrošačkih proizvoda.

Kontaminacija talka azbestom još uvijek može biti problem i može dovesti do izlaganja radnika i opće populacije azbestu (npr. putem kontaminiranog talka šminka i puder za tijelo)', stoji u studiji.

Nakon temeljitog pregleda dostupne znanstvene literature, radna skupina od 29 međunarodnih stručnjaka klasificirala je talk kao vjerojatno kancerogen za ljude, a povezuje ga se s rakom jajnika.

U pokusnih životinja izloženost talku uzrokovala je povećanje učestalosti zloćudnih tvorevina u nadbubrežnoj žlijezdi i plućima. 

Vaša reakcija na temu