U sezoni visokih temperatura, krastavci su jedno od najosvježavajućih i najzdravijih povrća koje možemo uvrstiti u svakodnevnu prehranu. S obzirom na to da sadrže čak 95 posto vode, odličan su saveznik u borbi protiv dehidracije, a istovremeno su lagani, niskokalorični i bogati korisnim nutrijentima.
Osim što pomažu u hidrataciji, krastavci su dobar izvor vitamina K, C i nekoliko vitamina B-skupine, kao i minerala poput kalija i magnezija. Djeluju protuupalno, potiču rad probave, a zbog visokog udjela vlakana i vode pomažu u regulaciji tjelesne težine.
Zahvaljujući antioksidansima poput flavonoida i tanina, krastavci također pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu. Redovita konzumacija može pridonijeti zdravlju kože, snižavanju krvnog tlaka i poboljšanju rada bubrega.
Najbolje ih je konzumirati sirove – u salatama, smoothiejima ili kao međuobrok uz jogurt. Osim toga, krastavci se koriste i u prirodnoj kozmetici, najčešće za osvježenje i umirivanje kože lica.
Ukratko, krastavac je skromno, ali izuzetno korisno povrće koje tijekom ljeta zaslužuje posebno mjesto na svakom tanjuru.