Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Kroničan nedostatak liječnika i sestara u KBC-u Split: 'Natječaj neće puno promijeniti situaciju'

Kroničan nedostatak liječnika i sestara u KBC-u Split: 'Natječaj neće puno promijeniti situaciju'

Spas se donekle vidi u kadru koji izlazi iz splitske Zdravstvene škole

Nema predaha za djelatnike KBC-a Split. Imaju pune ruke posla i pune čekaonice, a sve ih više nedostaje.

'Splitska bolnica traži djelatnike za čak 162 radna mjesta. Najveća potražnja i dalje je za medicinskim sestrama i tehničarima', uputili su poziv.

I to njih čak 108. Ipak, od traženog broja jako mali postotak se zapošljava.

'Od osmoga mjeseca u četvrtom natječaju potražujemo 157 srednjih medicinskih sestara u četiri natječaja i zaposlimo 17. Mislim da vam je ta brojka dovoljna', rekla je za Dnevnik Nove TV Ivanka Ercegović, glavna sestra.

S liječnicima je slično stanje. Dobra je vijest kako je odobreno 35 specijalizacija za njih 120.

'Nažalost, imamo nedostatak liječnika, trebat će vremena da završe specijalizacije, ostaje i nedostatak medicinskih sestara. Radimo koliko god možemo', poručio je ravnatelj bolnice Julije Meštrović.

Endokrinologija je jedna od specijalizacija za koju liječnika kronično nedostaje. Njihov optimalan broj bio bi 30.

'A ima nas trenutačno sedam završenih specijalista endokrinologije i dijabetologije', otkrio je endokrinolog Mladen Krnić.

Aktualni natječaj neće puno promijeniti situaciju jer su realne brojke mnogo veće. Ercegović je otkrila da nedostaje čak 610 medicinskih sestara i tehničara.

Spas se donekle vidi u kadru koji izlazi iz splitske Zdravstvene škole koja je uvela i dodatni razred.

'U Srednjoj strukovnoj školi bana Josipa Jelačića u Sinju upisan je jedan razred medicinskih sestara, to je sad prva generacija koja završava četvrti razred medicinskih tehničara', kazala je Sanja Perić, ravnateljica Zdravstvene škole Split

U KBC-u Split liječi se oko milijun državljana Republike Hrvatske, uz dobar dio BiH te turista ljeti, a osoblja ni za lijeka.

Vaša reakcija na temu