Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay LIJEČNICI UPOZORAVAJU Bol u kuku može biti simptom brojnih ozbiljnih stanja

LIJEČNICI UPOZORAVAJU Bol u kuku može biti simptom brojnih ozbiljnih stanja

Evo koja su to

Bol u donjem dijelu leđa se često javlja i uz bolove u kukovima, a uzroci mogu biti razni. Za neka stanja dovoljne su vježbe i protuupalni lijekova, dok druga zahtijevaju operaciju

Bol u leđima i u kukovima često se javlja simultano pa može biti teško otkriti pravi izvor boli. Rizik od pojave boli u kuku se povećava s godinama, tjelesnom težinom, i nekim životnim navikama.

Evo koji mogu biti potencijalni razlozi.

1. Artritis

Bol i otok jednog ili više zglobova naziva se artritis. Postoji više od stotinu oblika, a najčešće se javljaju: osteoartritis, giht i reumatoidni artritis. Osteoartritis je najčešći oblik, uglavnom zahvaća hrskavicu i s vremenom značajno smanjuje njenu funkciju.

U vrlo teškim slučajevima hrskavica je potpuno oštećena, što znači da se ne umanjuje trenje između dvije kosti zgloba. To rezultira bolovima u zglobovima, oticanjem, a ponekad dolazi i do nepokretnosti.

Glavni faktori rizika za nastanak su starost, trauma, spol (češće se javlja kod žena), genetska predispozicija, učestalo naprezanje zgloba i debljina.

Liječenje se temelji na nekoliko smjernica. Ponekad pomažu protuupalni lijekovi uz lijekove protiv bolova i fizikalnu terapiju. U nekim slučajevima je nužno i kirurško liječenje.

2. Hernija diska

Hernija diska je posljedica degenerativnih promjena intervertebralnog diska, hrskavičnog amortizera koji se nalazi između dva kralješka. Ti diskovi se mogu pomaknuti i slomiti. Može doći do prijeloma ili oštećenja radi lošeg držanja, dizanja teških predmeta, okretanja, saginjanja, ozljeda ili starosti.

Uz bol u donjem dijelu leđa, može doći do pritiska na živac koji uzrokuje bol u kuku. Uz bol, koja se širi duž noge, hernija može prouzrokovati i neurološke simptome poput trnaca u nogama te slabosti  određenih mišićnih skupina noge.

Liječenje uključuje lijekove protiv bolova ili terapiju, a ponekad i operaciju. Problemi s diskom se često javljaju i ne moraju uvijek uzrokovati simptome.

3. Spinalna stenoza

Riječ je o suženju spinalnog kanala i otvora u kralješnici prilikom čega dolazi do pritiska na živce. Unatoč imenu, ovo stanje može uzrokovati i bol u kuku.

Starost je jedan od rizičnih faktora za razvoj ovog stanja, a najčešće se javlja kod starijih od 60 godina. Ovo stanje neće uvijek uzrokovati pojavu simptoma, ali ponekad može dovesti do utrnulosti i boli.

Terapija uključuje fizijatra i protuupalne lijekove, a ako ništa ne pomogne – operacija.

4. Sindrom sakroilijačnog zgloba

Radi se o zglobu koji apsorbira sve 'udarce' između gornjeg dijela tijela, zdjelice i nogu. Puno je uzroka za razvoj ovog stanja, poput padova na stražnjicu, dugotrajnog intenzivnog vježbanja, pretilosti ili abnormalnosti pri hodanju. 

Ako dođe do ozlijede ovog zgloba, može se javiti bol u kuku i preponama. Liječenje može uključivati vježbe istezanja ili lijekove protiv bolova. Ponekad injekcije steroidima mogu pomoći protiv upalnog procesa.

5. Uganuća i istegnuće

Uganuće je ozljeda ligamenta koji povezuje više od dva zgloba dok je istegnuće ozljeda mišića ili tetive. Posljedica svega tog može biti bol u kuku.

Pad ili ozljeda mogu biti uzroci, a isto tako i nagli okreti. Mogu izazvati bolove, oticanje, pojavu masnica, grčeve ili poteškoće s kretanjem.

6. Ukliješten živac

Ukliješten živac u donjem dijelu leđa se naziva radikulopatija. Može se javiti ako vam se pomaknuo disk i stvara pritisak na živac. Uzrok mogu biti i promjene koje se javljaju u starosti.

Ukliješten živac može uzrokovati bol u leđima, nozi i kuku. Liječnik će napraviti potrebne preglede, a liječenje ovisi o tome gdje je lociran ukliješten živac.

7. Čvrsti fleksori kuka

Fleksori kuka se nalaze na prednjem dijelu kukova i pomažu nam pri kretanju. Uzrok može biti dugotrajno sjedenje na poslu ili kod kuće.

Mogu uzrokovati pojavu boli u donjem dijelu leđa ali i kukovima. Liječnik će provjetriti fleksibilnost i vjerojatno savjetovati rendgen, a liječenje uključuje terapiju kod fizioterapeuta i dnevno istezanje, piše Ordinacija.

Vaša reakcija na temu