Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Victoria_Regen from Pixabay LIJEČNICI UPOZORAVAJU Ova tri simptoma srčanih bolesti mogu se javiti u stopalima

LIJEČNICI UPOZORAVAJU Ova tri simptoma srčanih bolesti mogu se javiti u stopalima

Obratite pozornost

Diljem svijeta, kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti. One su odgovorne za 18 milijuna smrtnih slučajeva godišnje. To uključuje stanja koja utječu na srce i krvožilni sustav, kao što su moždani udar, koronarna bolest srca i zatajenje srca.

Mnogi od nas svjesni su najčešćih simptoma srčanih bolesti, kao što je bol u prsima. Međutim, postoje i drugi, manje poznati i manje očiti simptomi. U nekim slučajevima, ti simptomi mogu se pojaviti na stopalima.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD), postoje tri znaka kardiovaskularnih problema koje možemo uočiti na stopalima i prstima.

Oticanje stopala

Otečena stopala jedan su od simptoma bolesti srca. U medicini, poznat kao edem, ovo stanje može biti pokazatelj da srce ne radi kako treba.

'Mnoge bolesti srca uzrokuju nakupljanje tekućine u stopalima i potkoljenicama. Kako se tekućina nakuplja, možete vidjeti otekline koje se mogu proširiti sve do natkoljenica i prepona. Otekline ujutro mogu biti manje i pogoršati se kasnije tijekom dana', pojašnjava AAD.

Plavi nožni prsti

Ovaj simptom može biti znak začepljenja krvnih žila.

'Kada vam je jako hladno, vaša koža može postati plava ili ljubičasta. Ako je dio kože plav ili ljubičast kada vam je toplo, to može biti znak da vaša krv ne dobiva dovoljno kisika', napominje AAD.

Bez liječenja nedostatak kisika može uzrokovati odumiranje kože i tkiva. Medicinski izraz za ovu pojavu je cijanoza.

Bolne kvržice na nožnim prstima

Bolne kvržice na prstima nogu nazivaju se Oslerovi čvorovi.

'Ako imate infekciju srca poznatu kao infektivni endokarditis, bolne kvržice mogu se razviti na prstima ruku, nogu ili na oba dijela tijela. U većini slučajeva nestaju same od sebe, ali nekim pacijentima bit će potrebno liječenje. Budući da ovu infekciju uzrokuju bakterije, može se liječiti antibioticima, ali ponekad je potrebna operacija', poručuje AAD, a prenosi Index.

Vaša reakcija na temu