Ukupan kontekst kojem je posljednjih godina izložena ova civilizacija (Covid-19 epidemija, rat u Ukrajini, potresi, ekonomska kriza, narušen sustav vrijednosti…), negativno utječe na emocionalno stanje ljudi, koji su sve više zabrinuti, tjeskobni, depresivni i preplašeni glede perspektive, pojasnio je prof. dr sc. Slavko Sakoman, dr. med., neuropsihijatar. Ordinaciju je zanimalo koliko alkohola u danu smijemo popiti, a da nismo alkoholičari i naravno da ne ugrožavamo naše zdravlje. Prof. Sakoman je objasnio i zašto ustvari pijemo alkohol.
'U Hrvatskoj, u većoj mjeri no što je slučaj u većini EU država, narušena je kvaliteta života ljudi i povećan intenzitet frustracija radi neispunjenih očekivanja i nepravde i s time u vezi pogoršano je mentalno zdravlje ljudi. Najbrži, najjednostavniji i 'naoko' najefikasniji način da se promijeni 'na bolje' psihofiziološki status i doživljavanje realnosti, jest 'moram nešto uzeti'. Izbor je velik, od sveprisutnog i najlakše dostupnog alkohola, do 'benzosa', analgetika, trave, kokaina…', rekao je.
Alkohol će, kaže, najlakše prevari ljude, jer je stav prema pijenju pozitivan, a 'kultura pijenja' kao na društveno prihvatljivo ponašanje za popravljanje raspoloženja, ugrađena u gotovo sve pore života ljudi. Hrvatska ima oko 200.000 alkoholičara i po prilici još toliko osoba koje piju prekomjerno i radi toga oni sami ili osobe u okruženju trpe štetne posljedice.
Gledajući čovjeka i potrošnju alkohola, liječnik navodi kako se ljude može razvrstati i nekoliko kategorija: apstinenti (oduvijek), povremeni, umjereni, prigodni konzumenti, prekomjerni potrošači (od kojih jedan dio ima vidljive štetne posljedice, ali još uvijek nisu ovisnici) i konačno alkoholičari, osobe koje boluju od te kronične, progresivne recidivirajuće bolesti ovisnosti mozga.
'Kada pak govorimo o količini i toleranciji na alkohol, tu treba biti vrlo oprezan. 'Početniku' radi niske tolerancije i vrlo mala količina alkohola može jako udariti u glavu. No i najtežim ovisnicima, ako su u onoj zadnjoj fazi, pada tolerancije, mala količina može uzrokovati stanje teškog pijanstva a da su u početku karijere razvoja tog tipa ovisnosti te osobe mogle popiti i deseterostruke količine i ravno hodati i ne ispasti u očima drugih blesavo. Alkohol je 'legalna droga' i osoba koja putuje prema najtežoj kliničkoj slici alkoholizma prolazi kroz tri faze (tzv. Jelinekova krivulja); porast tolerancije, faza baždara, pad tolerancije', pojašnjava prof. Sakoman te dodaje kako maloljetne osobe tako uopće ne bi smjele piti i zadaća je obitelji, škole i države da svojim mehanizmima zaštite djecu i mlade od ugroza zdravlja, zdravog odrastanja i svih rizika povezanih s poremećenom samokontrolom ponašanja radi utjecaja alkohola.
Nažalost, većina i vrlo mladih tinejdžera u nas ima iskustvo s pijenjem, a mnogi i s opijanjem alkoholom.
Sakoman: Droga je odjednom 'posijana' po Hrvatskoj, a roditelji često ne vjeruju koji su simptomi ovisnosti
Koliko alkohola smijemo popiti dnevno/tjedno - da nismo alkoholičari?
'Odrasle zdrave osobe (ako nema posebnih kontraindikacija) mogle bi dnevno bez štete popiti količinu alkohola koje sadrži npr. 2 dcl vina (muškarci) i 1 dcl vina žene i ako je tako, govorimo o društveno odgovornoj i kontroliranoj potrošnji. Govoreći o razlici količine po spolu, nije riječ o diskriminaciji žena, već o činjenici da je organizam muškarca genetski otporniji na alkohol i 'treba' mu oko 10, a ženama 5 godina kontinuiranog prekomjernog pijenja, da bi se razvio alkoholizam. Osobe koje konzumiraju alkohol, da bi smanjili rizik po zdravlje, moraju voditi računa i o distribuciji potrošnje. Popiti kroz tjedan po bocu piva uz ručak ili u subotu na večer 7 boca, nije isto. Nakon svakog teškog pijanstva, otrovanja tijela, (često praćeno alkoholnom amnezijom), čovjek jednostavno rečeno postaje gluplji, jer visoka koncentracija alkohola nepovratno ubije na milijune najpametnijih stanica mozga i uništi nebrojene među-neuronske konekcije. 'Glupost' doduše ne boli ali osjećaju se teškoće pamćenja, prisjećanja… U pijanstvu se unište i nebrojene stanice jetara, gušterače…koje se do neke granice mogu obnavljati, a kada to prestane, počinju se očitovati simptomi ciroze jetara, pankreatitis, miokardiopatija, polineuropatija…', dodaje i zaključuje - bolje je biti nego piti!