Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Freepick Liječnik upozorio na dolazak nove pandemije

Liječnik upozorio na dolazak nove pandemije

'Glupo je pomisliti da se neće ponoviti'

Britanski profesor Chris Whitty upozorio je na dolazak još jedne pandemije razmjera poput onih koje je izazvao koronavirus.

'Moramo pretpostaviti da će se ubuduće pojaviti pandemija ovih razmjera. Bilo bi glupo misliti da se asimptomatski prijenos smrtonosnog virusa neće ponoviti', rekao je Whitty za Guardian.

Njegovo upozorenje stiglo je nakon objave rezultata javne istrage o pandemiji covida i reakcije liječnika koji je više puta zaplakao kad ga se tražilo da opiše uvjete u kojima su njegove kolege radile tijekom krize.

'Bilo nam je kao da svaki dan moramo odgovarati na teroristički napad. Zaraženi pacijenti su padali s neba', izjavio je doktor Kevin Fong, a prisjetio se i stanja na intenzivnoj: 'Neke jedinice su bile toliko pretrpane da je osoblje moralo stavljati mrtva tijela u prozirne vreće za smeće nakon što im je ponestalo vreća za tijelo', prenosi N1.

Profesor Whitty smatra da je prošla pandemija bila upozorenje i da se na njoj treba učiti.

'Možete kupiti krevete i dodatni prostor, ali je fundamentalno ograničenje manjak obučenih ljudi. Nema načina da nekoga istrenirate u šest tjedana i pripremite za rad na intenzivnoj njezi. To jednostavno nije moguće. Ako nismo ozbiljni u pokušaju rješavanja nejednakosti u zdravstvenoj skrbi između pandemija, nema šanse da to možete učiniti kada se pandemije pojave', naglasio je Whitty.

Vaša reakcija na temu