Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Mladom ukrajinskom vojniku šrapnel ušao u lubanju, spašavao ga hrvatski liječnik
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Mladom ukrajinskom vojniku šrapnel ušao u lubanju, spašavao ga hrvatski liječnik

Zahvat je uspio

Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice priopćio je kako je jedan njihov liječnik sudjelovao u akciji spašavanja vojnika iz Ukrajine.

Stručni tim liječnika iz Ukrajine pod vodstvom prof. Dimitrija Shegelova s ciljem da prije svega spase život ranjenom ukrajinskom vojniku, a onda i izvedu operacijski zahvat bez posljedica za pacijenta, kontaktirao je vodeće svjetske neurointervencioniste - prof. Adnana Siddquia iz SAD-a (Buffalo), prof. Renea Chapota (Essen), prof. Jensa Fiehlera (Hamburg) te Vladimira Kalouseka, dr. med. spec. radiologije iz KBC-a Sestre milosrdnice ujedno predsjedavajućeg Istočno-europskom sekcijom pri Europskom društvu. Za minimalno invazivnu neurološku terapiju, da im pruže proktorstvo neurovaskularnih procedura kod liječenja ranjenog ukrajinskog vojnika, kažu, prenosi RTL.

Naime, 22-godišnji vojnik pogođen je šrapnelom koji mu je ušao u lubanju, oštetio dvije krvne žile i stvorio tri pseudoaneurizme.

'Glavna nedoumica kod liječenja bila je ići u smjeru očuvanja krvnih žila koje su bile oštećene te na kojima su nastale pseudoaneurizme od šrapnela ili ići na PAO metodu (parent artery occlusion), odnosno okluziju cijele krvne žile i aneurizme, što se smatralo rizičnim jer je moglo dovesti do ishemije. Nakon prvotne provjere krvne kolateralne opskrbe, odluka je bila PAO metoda.

Operacijski zahvat ukrajinskih liječnika pod vodstvom prof. Dimitrija Shegelova i uz proktorstvo svjetskih neurointervencionista među kojima je bio i dr. Kalousek iz KBC-a Sestre milosrdnice, obavljen je danas, 17. svibnja 2022., u trajanju od dva sata, uz izniman pozitivan ishod, uredan i bez komplikacija', zaključili su.

Vaša reakcija na temu