Modernino cjepivo učinkovito je i protiv novih sojeva koronavirusa?

Modernino cjepivo učinkovito je i protiv novih sojeva koronavirusa?

Mutanti se šire 70 posto brže

Modernino cjepivo učinkovito je protiv novih sojeva koronavirusa, poručili su iz ove farmaceutske tvrtke.

Rani laboratorijski testovi sugeriraju da antitijela pokrenuta Moderninim cjepivom mogu prepoznati nove inačice i boriti se protiv njih, no potrebne su dodatne studije kako bi se potvrdilo da to vrijedi i za ljude koji su već cijepljeni.

Nove varijante brzo se šire diljem svijeta. Riječ je o mutacijama koje mogu lakše zaraziti ljudske stanice od izvorne verzije koronavirusa koja je i pokrenula pandemiju, piše BBC, prenosi N1.

Stručnjaci smatraju da je soj u Velikoj Britaniji, koji se pojavio u rujnu, možda i do 70% prenosiviji.

Trenutna cjepiva dizajnirana su prema ranijim inačicama, ali znanstvenici vjeruju da bi i dalje trebala raditi protiv novih varijanti koronavirusa.

U izvješću se navodi da je Modernino cjepivo učinkovito protiv novih varijanti virusa uključujući B.1.1.7 i B.1.351. Što se tiče varijante identificirane u Velikoj Britaniji, nisu uočene promjene u djelovanju cjepiva. Kada je u pitanju varijanta iz Južnoafričke Republike, cjepivo stvara šest puta manje antitijela, no očekuje se da će to pružiti dovoljnu zaštitu od virusa.

Iz Moderne tvrde da je njihovo cjepivo učinkovito protiv novih varijanti, ali da će nastaviti proaktivno djelovati kako bi se suzbila pandemija.

'Dok težimo pobjedi nad covidom-19 koji je izazvao pandemiju, vjerujemo da je nužno djelovati proaktivno kako virus evoluira. Ohrabruju nas ovi novi podaci koji jačaju naše uvjerenje da bi Modernino cjepivo trebalo zaštititi osobe i od novootkrivenih inačica', rekao je Stéphane Bancel, glavni izvršni direktor Moderne.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(86953, "");
Pregledaj komentare