Što se tiče gubitka kilograma, kruh se često nađe na 'optuženičkoj klupi'. Štoviše, neke dijete ga također potpuno isključuju iz svakodnevne prehrane.
Ako ste među onima kojima je teško odreći se kruha, dobra je vijest postoji mogućnost da ne mora potpuno odustati, čak i ako želite smršavjeti. Trikom koji predstavljamo u nastavku moći ćete prepoloviti broj kalorija koje konzumirate s kruhom.
Tajna trika leži u činjenici da ga nakon kupnje ili pečenja kruha stavite u zamrzivač, jer učinak hlađenja i zamrzavanja škroba pretvara u otporni škrob. Možda zvuči čudno, ali ovim potezom tijelo apsorbira daleko manje kalorija kada konzumira kruh.
Otporni škrob ima i druga korisnija svojstva, koja se odnose na stvaranje hrane za crijevne bakterije bez nakupljanja i stvaranja viška. To je jedan od razloga zašto nutricionist, dr. Michael Mosley, voli držati svoj kruh u zamrzivaču i odmrzavati ga i koristiti po potrebi.
'Otporni škrob znači da tijelo apsorbira manje kalorija i stoga je više dostupno mikrobiomu crijeva (crijevnim bakterijama), dajući dobrim bakterijama tvar za prehranu i reprodukciju', objašnjava.
Bijeli kruh također je poznat po visokom glikemijskom indeksu, zbog čega razina šećera u krvi prebrzo raste. Ako zamrznete kruh, stvara se veći udio otpornog škroba, što znači da se jednom smrznuti kruh sporije probavlja u tijelu i posljedično ne uzrokuje nagli i ekstremni porast šećera u krvi, kao što se događa sa svježim kruhom. Također, ova vrsta postupka smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
Slično zamrzavanju kruha, prženje kruha malo prije jela mijenja molekule škroba, koje pak bolje djeluju na probavu i manje je vjerojatno da će uzrokovati nagle skokove šećera u krvi.
To potvrđuje studija Sveučilišta Oxford Brookes iz 2008. godine da kruh tostiran svježim kruhom uzrokuje 25 posto niži odgovor na šećer u krvi u usporedbi sa svježim kruhom.
Ako ne zamišljate svoju svakodnevicu bez barem bez fete kruha, bolje je od bijelog da često posežete za zdravijim verzijama, uključujući pirov kruh, kruh od kiselog tijesta, zobenu kašu i kruh od lanenog sjemena, piše Stil.