Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Muče vas bolovi u leđima? Evo kako mali svakodnevni koraci mogu biti od velike pomoći

Muče vas bolovi u leđima? Evo kako mali svakodnevni koraci mogu biti od velike pomoći

Vrijedi isprobati

Bolovi u leđima itekako mogu otežati svakodnevno funkcioniranje i negativno utjecati na kvalitetu života, piše T-portal.

Dakako, ključna je proaktivnost - dugotrajan životni pristup njegovanju zdravog tijela, što je najvažnije za suzbijanje bolova u leđima. No stručnjaci upozoravaju da i neki mali svakodnevni koraci mogu pomoći kako bismo ih u konačnici potpuno izbjegli.

Nažalost, mnogi nisu svjesni toga da nekim svojim radnjama koje svaki dan ponavljaju pridonose bolovima u leđima.

Ako se i vi borite s njima, evo nekoliko vrlo korisnih savjeta koje nije teško primijeniti:

Više se krećite

Naša tijela trebaju kretanje tijekom dana da bi zglobovi bili pokretljivi i krv cirkulirala kroz mišiće, a sve to da bi se izbjegla ukočenost koja pospješuje bolove. To se posebno odnosi na leđne mišiće. Zvuči doista klišeizirano, ali ako je vrijeme lijepo, nemojte tražiti parkirno mjesto najbliže trgovini; ne idite dizalom kada imate mogućnost penjati se stubama... Kada trebate sjediti dulje vrijeme, postavite tajmer za ustajanje svakih sat vremena i budite aktivni samo nekoliko minuta. Više kretanja doista donosi velike zdravstvene prednosti. Osim što pomaže očuvanju zdravlja leđa, prema istraživanju, aktivno kretanje od samo 11 minuta dnevno produljuje životni vijek - stoga ozbiljno razmislite bar o svakodnevnoj šetnji.

Koristite mišiće s obje strane tijela

Kada pretjerano koristimo svoju dominantnu stranu, stvaramo mišićne obrasce koji povećavaju bol i vjerojatnost ozljeda - osobito na leđima. Razmotrite radnje koje ponavljate tijekom dana, a koje prebacuju težinu na jednu stranu: otvaranje vrata, nošenje torbe, držanje uzice u šetnji s psom itd. Budući da većina ljudi koristi uglavnom jednu stranu mišića, bitno je aktivirati i zapostavljenu stranu da bi se smanjile osjetljivost na bol i ozljede. Primijenite ovo pravilo što češće mijenjajući strane dok obavljate svakodnevne zadatke, npr. dok nosite torbicu ili torbu za računalo, ali i prilikom jednostavnih aktivnosti kao što je otvaranje vrata.

Pripazite i na neravnotežu pokreta

Baš kao što mijenjate strane da biste uravnotežili tijelo, također biste trebali biti svjesni i ispraviti neravnoteže u pokretima koji bi trebali biti simetrični. U to spadaju hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje i sl. Naša su tijela dizajnirana za obavljanje ovih aktivnosti u uravnoteženom, naizmjeničnom i recipročnom obrascu. Kada odstupimo od te simetrije tako što više koristimo jednu stranu, možemo pretjerano upotrijebiti leđne mišiće na jednoj strani tijela, što dovodi do bolova i povećane mogućnosti ozljeda.

Pravilno držanje

Pravilno držanje vrlo je bitno, a tu nije važno samo gurnuti ramena natrag da biste izbjegli pogrbljenost. Ne zaboravite da su držanje i disanje blisko povezani pa biste trebali osvijestiti to kako dišete dok sjedite. Dugo i duboko udišite, uz pokrete donjih rebara, kako biste pomogli spustiti grudni koš u što bolji položaj radi podupiranja držanja i izbjegavanja dugotrajnih bolova u leđima.

Ne zaboravite na opuštanje

Prema istraživanjima, stres je značajan faktor rizika za bolove u leđima. On je većinom uzrokovan događajima iz prošlosti ili se odnosi na budućnost, no disanje je naša najdublja veza sa sadašnjim trenutkom jer se uvijek događa ovdje i sada. Uzimanje 'stanki za disanje' tijekom dana jednostavan je način da svojoj rutini dodate praksu tzv. svjesnosti. Osim toga, meditacija, tai chi i qi gong pokazali su učinkovitost u smanjenju stresa i bolova u leđima.

Svaki dan odvojite malo vremena samo za sebe, a ako redovito patite od bolova u leđima, morate biti odgovorni i stvoriti plan dnevnih aktivnosti kako biste poradili na svom zdravlju.

Budući da bol može imati mnogo uzroka, ako dugo traje, nastojite što prije posjetiti liječnika da biste saznali kako je uspješno riješiti.

Vaša reakcija na temu