Foto: Unsplash Na 25 jezika i u 87 država šire se dezinformacije o covidu, a dovode i do smrti

Na 25 jezika i u 87 država šire se dezinformacije o covidu, a dovode i do smrti

Istraživači su analizirali 2311 objava

Nova studija je pokazala da glasine, stigma i teorije zavjere povezane s covidom-19 cirkuliraju na 25 različitih jezika u barem 87 država, uključujući i Sjedinjene Američke Države. Također se navodi kako je ovo širenje dezinformacija dovelo do smrti i ozljeda.

U studiji koja je objavljena u časopisu American Journal of Tropical Medicine and Hygiene analizirani su glasine, stigma i teorije zavjere povezani s koronavirusom koji su objavljivani na društvenim platformama, portalima i drugih internetskim stranicama u razdoblju od 31. prosinca do 5. travnja, piše CNN, prenosi N1

Istraživači iz Bangladeša, Australije, Tajlanda i Japana definirali su glasinu kao bilo koju neprovjerenu informaciju koja može biti istinita, izmišljena ili pak netočna. Stigma se odnosi na diskriminaciju ili obezvrjeđivanje određene grupe ljudi, a teorija zavjere označava uvjerenja da pojedinac ili skupina ljudi potajno radi na nečemu iz zlih namjera.

Istraživači su analizirali 2311 objava vezanih uz krive informacije o koronavirusu i to na 25 jezika u 87 zemalja.

89 posto tih objava klasificirali su kao glasine, 7,8 posto su teorije zavjere, a 3,5 posto su stigme. Istraživanje uključuje primjere glasina i stigmatiziranja poput toga da su jaja peradi zaražena s koronavirusom, da konzumacija izbjeljivača može uništiti virus te da su sve bolesti u svijetu došle iz Kine, a najraširenija teorija zavjere je da je koronavirus zapravo biološko oružje koje financiraju Melinda i Bill Gates kako bi prodali što više cjepiva.

Prema istraživanju, većina tih primjera otkrivena je u Indiji, SAD-u, Kini, Španjolskoj, Indoneziji i Brazilu.

Studija je uključila neke primjere: 'Jaja su kontaminirana koronavirusom', 'Ispijanje izbjeljivača može ubiti virus' okarakterizirani su kao glasine;'Svaka bolest je došla iz Kine' okarakteriziran aje kao stigma; i 'Koronavirus je biološko oružje koje je izmislila Fundacija Billa i Melinde Gates kako bi potaknula prodaju cjepiva' okarakteriziran je kao teorija zavjere.

Studija je također pokazala da ovakve dezinformacije mogu dovesti do ozljeda i smrtnih slučajeva, kažu istraživači.

'Glasine se mogu predstaviti kao vjerodostojne informacije, a ako se vjeruje glasinama, a ne činjenicama, to može dovesti do ozbiljnih posljedica. Primjerice, diljem svijeta širila se tvrdnja kako konzumacija pića s visokom koncentracijom alkohola može dezinficirati tijelo i uništiti virus. Rezultat slušanja takvih tvrdnji je 800 zabilježenih slučajeva smrti, a njih 60 od 5876 hospitaliziranih pacijenata potpuno je oslijepilo nakon što su popili metanol', objavili su autori istraživanja.

Valja uzeti u obzir da su podaci korišteni za istraživanje preuzeti s javno dostupnih platformi i da to možda nisu jedine krive informacije koje kruže po internetu i medijima.

A da je pandemija koronavirusa dovela do širenja lažnih vijesti, dezinformacija i teorija zavjere svjedoči i 'live blog' Faktografa.

'Pandemija koronavirusa prouzročila je širenje velikog broja netočnih informacija među građanima. Dezinformacije se najviše šire društvenim mrežama i aplikacijama kao što su WhatsApp i Viber', navodi tako Faktograf na svojim stranicama gdje objašnjavaju da će za vrijeme trajanja pandemije voditi live blog kako bi svim čitateljima na jednom mjestu bio dostupan pregled dezinformacija o koronavirusu koje su raskrinkali kao netočne.

Neke od dezinformacija koje su raskrinkali kao netočne su sljedeće: 'Covid-19 je šest puta smrtonosniji od gripe', 'Ne, nije točno da koronavirus zapravo stalno živi u nama', 'Ne, socijalna distanca nije osmišljena kako bi uništila međuljudske odnose', 'Negativni ioni u tzv. Bosanskim piramidama ne uništavaju koronavirus'.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(72374, "");
Pregledaj komentare