Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NACIONALNI DAN MULTIPLE SKLEROZE Vijećnik Matijević podsjetio da u Hrvatskoj boluje oko 7000 ljudi

NACIONALNI DAN MULTIPLE SKLEROZE Vijećnik Matijević podsjetio da u Hrvatskoj boluje oko 7000 ljudi

'Moguće je dobiti poticaj za prilagodbu radnih mjesta'

Danas je Nacionalni dan multiple skleroze. Podsjetio je na to i SDP-ov gradski vijećnik Davor Matijević.

- Multipla skleroza (MS) je najčešća upalna autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne, tj. kralježnične moždine). Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine se bolesnika znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine.  Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca.

U većine bolesnika se simptomi pojavljuju povremeno, a s progresijom bolesti im se može mijenjati jačina i trajanje. Početni su simptomi najčešće subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u jednom ili više ekstremiteta, poremećaji ravnoteže i vrtoglavice, smetnje kontrole mokrenja i stolice. Mogući su i poremećaji koordinacije pokreta, tremor, isprekidan (skandiran) govor, pojava spasticiteta, mentalni poremećaji i depresivne tegobe - istaknuo je Matijević na Facebooku.

Naglasio je kako, prema istraživanjima, od ove bolesti u Hrvatskoj boluje oko 7000 ljudi. Potom je pojasnio koji je cilj obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze.

- Cilj održavanja Nacionalnog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret kao i podizanje razine svijesti u društvu o ovoj bolesti kako bi se upozorilo na ključne probleme s kojima se svakodnevno susreću i bore oboljeli.

Nažalost oboljelima od ove bolesti otežavaju i predrasude na koje nailaze u svom životu i okolini. Multipla skleroza posebno je u početnim fazama bolesti praćena nevidljivim simptomima i invaliditetom koji nije uočljiv, stoga okolina nije svjesna problema s kojima se nose. Najveći problemi budu kod razumijevanja poslodavaca koji, zbog nedostatne edukacije, nisu upoznati sa problemima na koje oboljeli nailaze, a pritom nisu upoznati ni s mogućnošću dobivanja poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Također, tu je i skepsa da oboljeli ne mogu biti produktivni radnici jer ne znaju da oboljeli uz pomoć adekvatnim terapijama bolest mogu držati pod kontrolom te biti jednako produktivni u poslu - napisao je.

Potom je napomenuo da je, ako ima potrebe, moguće dobiti i poticaj za prilagodbu radnih mjesta osobama oboljelim od nekih vrsta invaliditeta. 

- Jedini način borbe protiv predrasuda je edukacija kako bi društvo što bolje upoznalo problem na koje oboljeli nailaze, kao i rješenja kako oni i dalje mogu biti potpuno funkcionalni i produktivni dijelovi društva - poručio je Davor Matijević. 


Vaša reakcija na temu