Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Youtube OSPICE Dva nova slučaja u Srednjoj Dalmaciji

OSPICE Dva nova slučaja u Srednjoj Dalmaciji

Oboljeli su necijepljeno dijete i odrasla osoba za koju se ne zna je li ikada cijepljena

U Splitsko-dalmatinskoj županiji dana potvrđena su dva nova slučaja oboljenja od ospica kod necijepljenog djeteta i kod odrasle osobe nepoznatog cijepnog statusa, dozanje se u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

'Trenutno se bilježi veća epidemija ospica u susjednoj državi, kao i u drugim zemljama EU. S obzirom na turističku sezonu, dolazak sezonskih radnika, veliki broj turista, različita okupljanja (sportske manifestacije, proslave i sl.), prisutan je visok rizik za pojavu epidemije i u našoj sredini.

Niska procijepljenost protiv ospica (MRP primovakcinacija od 80% i revakcinacija od 85% za 2023.) u Splitsko-dalmatinskoj županiji pogoduje daljnjem širenju bolesti, mogućoj epidemiji širih razmjera i mogućim težim komplikacijama kod oboljelih', ističe prim. Milka Brzović, dr. med., spec. epidemiologije.

U slučaju pojave febrilno-osipne bolesti (temperatura od 38°C ili viša, kašalj, simptomi upale dišnih puteva, grlobolja, glavobolja, crvenilo i pečenje očiju, te osip koji se javlja najprije na licu s širenjem po tijelu nakon tri do pet dana od početka bolesti) kod necijepljene ili nepotpuno cijepljene djece/osoba potrebno je posumnjati na ospice i obvezno je javiti se svom liječniku na pregled.

Roditeljima necijepljene djece savjetuje se javljanje svom pedijatru ili školskom liječniku i primanje redovne doze MRP cjepiva, što je djelotvorna i sigurna zaštita od ospica.

Također, necijepljene ili nepotpuno cijepljene odrasle osobe mogu se javiti na MRP cijepljenje u Službu za epidemiologiju NZJZ SDŽ (Vukovarska 46, Split).

Vaša reakcija na temu