Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OSTAVILI STE DIJETE U AUTU? Možete dobiti 15 godina zatvora

OSTAVILI STE DIJETE U AUTU? Možete dobiti 15 godina zatvora

Djecu iz automobila spašavali vatrogasci u Makarskoj i Kaštelima

Koliko god puta se upozoravalo da se djecu ne smije ostavljati samo u zaključanim automobilima, posebno ljeti, to se još uvijek događa. 

Tako su tijekom utorka djecu iz zaključanih automobila spašavali vatrogasci u Kaštelima i Makarskj.

Zadržavanje djeteta u automobilu ljeti može dovesti do tragičnih posljedica.

Kako bi još jednom ukazalo na moguće kobne posljedice tog nesmotrenog čina Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, izradilo je informativni letak u kojem su posebno istaknute posljedice ostavljanja djece u vozilima, ukazano je i na zakonski okvir kao i na preporuke stručnih osoba. Cilj je podizanje svijesti i senzibilizacija roditelja i drugih odgovornih osoba na što veću budnost i brigu o najmlađima kako bi se izbjeglo njihovo stradavanje.
 
Radi slabije mogućnosti prilagodbe dječjeg organizma na visoke temperature nego kod odrasle osoba, tijelo djeteta se zagrijava znatno brže (tri do pet puta) od tijela odrasle osobe. Visoka vanjska temperatura za vrlo kratko vrijeme kod djece dovodi do povišenja njihove tjelesne temperature i do toplinskog udara. Ako se ne reagira na vrijeme dolazi do zatajivanja organa. Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do kobnih posljedica odnosno do oštećenja mozga i bubrega.
 
Čeka vas 15 godina zatvora

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povreda djetetovih prava.
 
Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.
 
Stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obveza u današnje doba najčešći su uzroci zaboravljanja roditelja. Borba s pamćenjem se nerijetko manifestira tako da aktivnosti obavljamo automatski, ne posvećujemo im dovoljno svjesne pažnje, a kasnije se ne možemo sjetiti jesmo li nešto obavili ili nismo (isključili peglu ili štednjak).
 
Posebnu pažnju potrebno je usmjeriti na djecu, s obzirom na to da se tijekom ljetnih mjeseci događa sve veći broj nesretnih slučajeva, kada roditelji uslijed velikih temperatura i preopterećenosti obvezama ostave djecu samu u vozilu.
 
Iznimno je važno

Stručnjaci upozoravaju kako ćete  uvježbavanjem 'prisutnosti' izbjeći ulazak u mentalni proces automatizma. 

Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme svjesno obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo, npr. dodir ruku s volanom, zvukove koje čujemo iz okoline i slično.

Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljenu rutinu radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.),

Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu (torbu, mobitel, laptop), kako ne biste automatski izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

U svakodnevnom životu roditeljima se preporučuje usvajanje metoda suočavanja sa stresom i uvježbavanje metoda prisutnosti u sadašnjem trenutku.
 
Djetetu je potrebno objasniti da smije i treba reagirati ako ga roditelj ostavi u vozilu,  predočiti i načine mogućeg reagiranja (ako je to moguće i ovisno o dobi) te mu pokazati način izlaska iz vozila, otvaranje prozora ili bilo koji način signaliziranja da je ostalo samo u vozilu.
 
'Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama niti 'samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore'. 

Iznimno je važno ovo usvojiti kao pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece', poručuju liječnici.

Vaša reakcija na temu