Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Ovaj (jeftin) prirodni sastojak fantastična je zamjena za omekšivač, čišćenje i tjeranje komaraca

Ovaj (jeftin) prirodni sastojak fantastična je zamjena za omekšivač, čišćenje i tjeranje komaraca

Siguran je za zdravlje i okoliš

Jeste li znali da ga možete koristiti za pranje rublja i umjesto omekšivača? Vjerujte, ima smisla, piše Ordinacija.

Kako se radi i o sredstvu za čišćenje, bijeli se (alkoholni) ocat može koristiti umjesto raznih kupovnih sredstava, a tako možete biti sigurni da štitite okoliš, ali i svoje zdravlje.

Osim što će poslužiti kao čistac odvoda, možete ga koristiti i za pranje rublja.

Prije stavljanja rublja na pranje: oživljava boje koje su izblijedile: namočite odjeću u vrelu vodu i dodajte pola šalice octa. Naknadno operite rublje u mašini.

Uklanja mrlje: pošpricajte mrlje na odjeći octom i ostavite tako 10 minuta te operite

Sprečava gubitak boje: prije nego operete odjeću prvi put, namočite u otopinu vode i octa, tako će boja novih traperica puno dulje trajati.

Osim toga što ne morate kupovati prašak i razne preparate za čišćenje, dobro je imati na pameti da je jako jeftin i da ga vjerojatno već imate kod kuće. Veš će biti mirišljav i mekan ako umjesto omekšivača dodate ocat, a neće na njemu ostati ništa kemikalija koje bi mogle naštetiti vašoj koži.

Žute mrlje koje se stvaraju nako što žlijezde izluče znoj lako se mogu ukloniti octom. Stavite koju kap octa na uprljano mjesto i očistite krpom.

Ovo ekološko sredstvo možete koristiti na razne načine, a ono što ćete sigurno primijetiti već nakon prvog pranja je:

Mekše rublje: ako ga dodate umjesto omekšivača, ocat će razgraditi i sve ostatke praška na rublju, a ono će biti mirišljavo i čisto. Ako perete posteljinu, teže rublje poput ručnika, onda dodajte šalicu octa, u drugim slučajevima samo pola šalice.

Uklanja mirise: ako se želite riješiti mirisa s odjeće, stavite ju iznad kade u kojoj je vruća voda pomiješana s octom. Možete i dodati u perilicu uz prašak i malo octa kako bi se uklonili mirisi.

Osim za pranje rublja, možete ga iskoristiti i u ovim situacijama.

Sveučilište u Maineu provelo je studiju kako ocat može očistiti bakterije s povrća. Natopite povrće pet minuta u otopini octa i vode (½ octa u punoj šalici vode). Nakon toga isperite i obrišite papirnatim ručnikom.

Ispod pazuha se nalaze apokrine i lojne žlijezde koje oslobađaju bakterije i ispuštaju mirise kada doživite stres, hormonalne promjene ili tjeskobu. Budući da je ocat prirodni antiseptik, može smanjiti miris tijela ubijajući nepoželjne bakterije.

Ovih 7 mjesta u kući rijetko tko čisti, a puna su prašine - barem jednu stvar niste nikada očistili

Recite zbogom izbjeljivaču!  Bijeli ocat jednako je učinkovit na siguran način. U kombinaciji sa sodom bikarbonom, to će uzrokovati reakciju koja će vam pomoći u raspadanju neugodnog nakupljanja oko vaših kupaonskih pločica. Napravite mješavinu sode bikarbone i vode. Raspršite površinu s 1: 1 smjesom octa i vode. Pustite da odstoji nekoliko minuta i zatim isperite toplom vodom.

Stavite ocat na izloženu kožu ili odjeću jer komarci ne vole snažan miris i gorak okus bijelog octa, kaže Amy Lawhorne, potpredsjednica tvrtke Mosquito Squad, tvrtke za kontrolu komaraca. Pomiješajte šalicu vode sa ¼ octa i izradite sprej za prskanje za sebe, svoje kućne ljubimce i dvorište.

Vaša reakcija na temu