Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Ove godine gripe je zbog covida-19 izrazito manje, evo kako se to dogodilo

Ove godine gripe je zbog covida-19 izrazito manje, evo kako se to dogodilo

Za nekoliko godina gripa će se žestoko vratiti

Zamjenica urednika utjecajnog Popular Science objedinila je epidemiološke podatke o ovogodišnjoj sezoni gripe, izrazito slabijoj nego što je to inače. Fenomen samo jedne dvadesetine slučajeva gripe diljem sjeverne Zemljine polutke obrađuju i drugi globalno popularni mediji, prenosi N1.

Sara Kiley Watson iznijela je podatke za SAD; od rujna do prosinca 2019. u toj zemlji registrirano je 65.000 slučajeva. U istom razdoblju 2020. slučajeva gripe je registrirano samo nešto malo više od 1000.

Ona navodi da je u igri nekoliko faktora. Prvi je taj što se ove godine, kao i diljem Europe, tako i Hrvatske, protiv gripe cijepilo puno više ljudi. U SAD-u je isporučeno do sredine prosinca 188 milijuna doza cjepiva protiv gripe već do sredine prosinca, odnosno oko 20 milijuna vipe nego godinu ranije.

Sljedeća stvar je to što su, čak i u zemlji u kojoj je od covida-19 umrlo više od 400.000 ljudi, milijuni ljudi provodili preventivne mjere; nosili su maske, držali se svojih domova, smanjivali su kontakte s drugima, kako navodi epidemiologinja s 'Johnsa Hopkinsa' Elizabeth Lee. A to je jako ograničilo širenje gripe koje inače počinje i jesen i u zimu s povratkom učenika u školu, kazala je, i sa sveopćim premještanjem društvenih aktivnosti u zatvorene prostore.

'Kako je to izostalo, to je definitivno imalo umanjujući utjecaj na širenje respiratornih virusa', kazala je Lee.

Lee je, međutim, iznijela i nalaze pojedinih istraživanja koja su pokazala da neki respiratorni virusi u određenoj mjeri imaju interakciju s drugima. Kao primjer je navela RSV i gripu, odnosno slučajeve u kojima prebolijevanje jednog respiratornog virusa, zbog niza elemenata, dovodi do boljeg imunološkog odgovora organizma na drugi.

Znanstvenici su u tom pogledu još u neistraženom području, navodi se dalje, tako da je njihova pažnja usmjerena na ono što se po tom pitanju događa na južnoj Zemljinoj polutki.

Guardian je, pak, iznio podatak da je u Engleskoj registrirano samo oko jedne dvadesetine slučajeva gripe ove sezone u odnosu na prosjek. Američki CDC je između lipnja i kolovoza za Australiju, Čile i Južnoafričku Republiku također primijetio vrlo sličan fenomen.

Science je prenio konstataciju Svjetske zdravstvene organizacije da je grupa trenutno na razinama koje bi inače odgovarale onima 'između sezona', odnosno, da čovječanstvo koje živi na sjevernoj polutki planeta, umjesto da ima sezonu gripe na vrhuncu, kao inače, ima je na razinama kao tijekom ljeta.

'Bio bih vrlo iznenađen tipičnom sezonom gripe u ovom trenutku', konstatirao je u Scienceu John McCauley, virolog koji vodi Worldwide Influenza Centre na Institutu Francis Crick u Londonu.

On se referirao direktno na epidemiološke mjere protiv covida-19 kao ključan faktor koji je doveo do brutalnog smanjenja broja zaraženih gripom ove sezone:

Nekoliko lokalnih žarišta gripe ipak su se uočila, i to u Kambodži, Bangladešu i u Indiji. Stoga je epidemiolog Robert Ware sa Sveučilišta Griffith u prosincu za Nature zaključio:

'Siguran sam da će se gripa žestoko vratiti nekad u budućnosti. Ali do toga bi moglo proći nekoliko godina.'

Vaša reakcija na temu