Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Ovo je šest najboljih napitaka za jačanje imuniteta

Ovo je šest najboljih napitaka za jačanje imuniteta

Preduhitrite bolesti i prehlade

S dolaskom jeseni i promjenama temperatura dolazi i još jedan val bolesti i prehlada. Mnogi od nas razmišljaju o tome što učiniti kako bismo preduhitrili viruse i bakterije te kroz jesen i zimu prošli zdravi.

Prva pomisao, i niste u krivu, je jačanje imunološke obrane tijela, bilo da se radi o hrani ili pićima za jačanje imuniteta. Imunološki sustav je prirodna obrambena mreža tijela koja se sastoji od stanica, tkiva i organa koji pomažu u zaštiti od bakterija, virusa, gljivica i drugih štetnih tvari, piše Ordinacija.

Općenito, zdrav način života i puno kvalitetnog sna, neophodni su za jak imunitet. Pravilna prehrana i pijenje blagotvornih pića također mogu pomoći u jačanju obrambenog sustava tijela. Ovo su pića koja će vam također pomoći u tome, piše portal Eat this, not that.

1. Voda

Budući da se naša tijela sastoje od oko 60-70% vode, a svaka tjelesna funkcija zahtijeva vodu, ispijanje odgovarajućih količina dobro je za početak kako bi vaš imunološki sustav funkcionirao. Kada je tijelo dehidrirano, ono može potaknuti rast bakterija i virusa.

U američkom mjernom sustavu postoji pravilo o tome koliko vode trebate popiti – polovica tjelesne težine u uncama tekućine. Ako ste teški 150 funti, vaš bi cilj bio 75 unci vode dnevno, što je u metričkom sustavu, 2,2 litre na 65 kilograma.

Neki od načina na koje voda pomaže u podržavanju imunološkog sustava je potpomaganje apsorpcije hranjivih tvari i održavanje sluznice u nosu, ustima i grlu, koja je često prva linija obrane od patogena i prirodna prepreka infekcijama. Voda je također bitna komponenta limfne tekućine, koja dostavlja bijele krvne stanice koje pomažu u borbi protiv infekcija.

2. Zeleni čaj

Još jedan odličan napitak u kojem možete uživati ​​kako biste ojačali prirodnu obranu svog tijela. Bogat je korisnim polifenolima – flavonoidima koji pružaju nebrojene zdravstvene prednosti, od smanjenja rizika od srčanih bolesti i određenih vrsta raka do upravljanja sistemskim upalama.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Molecules, zeleni čaj jača imunitet antioksidansima koji pomažu u zaštiti stanica od oksidacije i reaktivnih vrsta kisika. Također je bez kalorija i ima dugu povijest uživanja u njemu zbog brojnih dobrobiti koje promiču zdravlje.

3. Kefir

Fermentirani napitak nalik jogurtu, napravljen od različitih vrsta mlijeka, poput kravljeg, ovčjeg i kozjeg. Poput jogurta, kefir je bogat različitim korisnim probioticima koji pomažu u održavanju ravnoteže mikrobiote gastrointestinalnog trakta.

Glavna korisna bakterija kefira je Lactobacillus kefiri, dok su glavni probiotici tradicionalnog jogurta Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Članak objavljen u časopisu Nutrients navodi da kefir ima antioksidanse, antimikrobne, protuupalne, zacjeljujuće rane i mnoge druge zdravstvene prednosti.

4. Čaj od limuna i đumbira

Bilo da ga sami pripremate ili kupujete u supermarketu, ovaj je biljni čaj odličan izbor za održavanje imuniteta. Čaj se priprema miješanjem svježe naribanog đumbira i soka od limuna u vrućoj vodi.

Bogat je vitaminom C, antioksidansom za koji je poznato da pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog oštećenja. Vitamin C također ima protuupalna svojstva i pomaže u smanjenju negativnih imunoloških odgovora, prema istraživanju objavljenom u časopisu Antioxidants.

Đumbir posjeduje više od 100 bioaktivnih spojeva koji pomažu u borbi protiv mučnine, smanjuju rizik od određenih vrsta raka, poboljšavaju lipide u krvi, smanjuju upalu i još mnogo toga, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients.

5. 100%-tni sok od naranče ili grejpa

Sok od naranče često se promiče kao najbolji izbor ako se pokušavate boriti protiv virusa prehlade ili gripe, a postoji značajna znanstvena potpora pijenju soka od citrusa za vaš imunološki sustav.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Immunology, vitamin C i folat u sokovima citrusa održavaju cjelovitost imunoloških barijera i štite mnoge vrste imunoloških stanica, uključujući prirodne stanice ubojice i T-stanice. Štoviše, bioaktivni spojevi u citrusima imaju protuupalni učinak za jačanje imuniteta.

Sok od naranče ili grejpa bogat je hranjivim tvarima i pruža više od 100% ukupnog vitamina C koji vam je dnevno potreban u samo jednoj porciji. Ovi 100% voćni sokovi također sadrže vitamin A i folat. Kada kupujete sok od naranče, možete pronaći opcije obogaćene vitaminom D, hranjivim sastojkom za koji se odavno zna da je neophodan za zdrav imunitet.

6. Sok od rajčice

Baš poput agruma, rajčice su bogate vitaminom C, kao i likopenom, korisnim antioksidansom karotenoidom koji ima mnoga svojstva koja promiču zdravlje i poznato je da pomaže u suzbijanju sistemske upale.

Juha od rajčice često se preporučuje kad imate prehladu ili gripu zbog vitamina C, ali osvježavajući sok od rajčice osigurat će slične količine vitamina C. Ono što je sjajno kod soka od rajčice jest da 2,5 dcl ima samo 50 kalorija, nema šećera i daje vam gotovo 100 % vitamina C koji vam je potreban u danu. Kako biste održali razinu natrija pod kontrolom, potražite sok od rajčice s nižim udjelom natrija.

Vaša reakcija na temu