Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pet razloga zašto bi svi trebali imati europsku zdravstvenu iskaznicu

Pet razloga zašto bi svi trebali imati europsku zdravstvenu iskaznicu

Potpuno je besplatna

Što je europska zdravstvena iskaznica (EKZO)?

Europska zdravstvena iskaznica je kartica zdravstvenog osiguranja koja stanovnicima Europske Unije unutar Unije te u Lihtenštajnu, Norveškoj, Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i na Islandu omogućava brže i lakši pristup medicinski nužnim javnim uslugama za vrijeme privremenog turističkog boravka.

Na početku važno je naglasiti kako je europska zdravstvena iskaznica dokaz da pojedinac u državi iz koje dolazi ima valjano zdravstveno osiguranje te da ona nije jedan od oblika dopunsko zdravstvenog osiguranja.

Zašto bi svi trebali imati europsku iskaznicu zdravstvenog osiguranja?

1.   Brže do potrebne liječničke skrbi

Najvažniji razlog zašto bi svi oni koji privremeno napuštaju Hrvatsku trebali imati europsku zdravstvenu iskaznicu je brži dolazak do liječničke skrbi. Europska zdravstvena iskaznica pomaže medicinskom osoblju da vas identificira nakon čega u sustavu može saznati vitalne informacije o vama, a zatim i krenuti u sam proces liječenja.
Stručnjak iz našeg najvećeg komparatora cijena kompare.hr nadodaje kako: 'Europska zdravstvena iskaznica ubrzava proces birokracije koji je u trenucima hitne medicinske intervencije krucijalan, budući da ona pomaže medicinskom osoblju da ustanove tko ste čak ako se i ne koristite lokalnim jezikom ili niste pri svijesti'.

2.   Jako ju je skupo ne imati

Ako se nađete izvan republike Hrvatske i potrebna vam je hitna liječnička pomoć ona će vam biti pružena neovisno posjedujete li europsku zdravstvenu iskaznicu ili ne.
Ali pružena liječnička skrb izvan Hrvatske u konačnici može biti jako skupo, budući da određene države Europske Unije sve strane pacijente koje nemaju europsku zdravstvenu iskaznicu liječe u privatnim klinikama gdje su cijene liječenja puno veće nego u državnim ustanovama koje pružaju medicinske usluge.

3.   Lakše do povrata novca

Zdravstveni sustav Europske Unije funkcionira tako da se pacijentu izvan njegove matične države mora pružiti ista razina medicinske skrbi koja bi mu bila pružena u njegovoj državi. Problem je što zdravstveni sustav u svim državama članicama nije jednak, što znači da ono što je u Hrvatskoj pokriveno obveznim zdravstvenim osiguranjem ne mora biti pokriveno obveznim zdravstvenim osiguranjem neke druge države članice.
U tom slučaju turist, odnosno pacijent će u državi u kojoj se nalazi platiti medicinske usluge ali će nakon povratka u Hrvatsku putem EKZO dobiti povrat novca za sve one usluge koje bi Hrvatskoj bile besplatne, odnosno za sve one usluge koje bi u Hrvatskoj bile pokrivene obveznom zdravstvenim osiguranjem.

4.   Iskaznica je besplatna

Europska zdravstvena iskaznica u potpunosti je besplatna!
Ne i ovo nije trik već je izdavanje europske zdravstvene iskaznice u potpunosti besplatno, a moguće ju je naručiti i online.
Za sve one koji putuju u narednim danima predlažemo da izrade svoju karticu u nekoj od poslovnica HZZO-a gdje je mogu dobiti u roku od par minuta. Sve što trebate napraviti je na aparatu koji izdaje europske zdravstvene iskaznice upisati svoj OIB i pričekati da aparat izradi vašu karticu.

5.   Manje brige, više uživanja

Napokon ste uspjeli odvojiti vrijeme da sa svojim najdražima pobjegnete na toliko zaslužen odmor izvan Hrvatske, stoga ne dopustite da ga provedete u stresu. Ono što će vam pomoći da se odmorite i u potpunosti opustite  je europska zdravstvena iskaznica s kojem možete bezbrižno spavati zato što znate da će te do hitne medicinske skrbi brzo i lako u slučaju da se nešto nepredvidivo dogodi na putu.

Ipak, na umu treba imati da europska zdravstvena iskaznica u inozemstvu pokriva samo troškove nužnog, odnosno hitnog liječenja dok bi se za one manje zahvate poput otkrhnutog zuba ili nečeg sličnog trebali pričekati povratak u Hrvatsku i iskoristiti pogodnosti putem svojeg dopunskog osiguranja.

Vaša reakcija na temu