Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press PODSTRANA Održan II. Nacionalni simpozij udruga koje pomažu onkološkim bolesnicima

PODSTRANA Održan II. Nacionalni simpozij udruga koje pomažu onkološkim bolesnicima

Prisustvovalo 15 onkoloških udruga iz cijele Hrvatske

Proteklog vikenda je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva u Hotelu Split, u Podstrani, u organizaciji Udruge Caspera održan je II. Nacionalni simpozij udruga.

Cilj ovog Simpozija je bio evaluacija aktivnosti koje pružaju onkološkim pacijentima, kao i naglasak na sve izazove s kojima se susreću u radu.

Simpozij je otvorila dr. Nela Sršen koja se online javila iz Italije: 'Udruge moraju biti partneri u zdravstvenom sustavu. Kad se udružimo, možemo i trebamo onkološkim pacijentima pružiti puno bolju skrb.'

Simpozij je podržalo Ministarstvo zdravstva koje je bilo i službeni pokrovitelj simpozija, kao i Splitsko-dalmatinska županija te Grad Split.

Gosti predavači bile su dr.sc. Marija Ban, dr. med. koja radi na splitskoj onkologiji, kao i dr. Dubravka Ledina, voditeljica odjela palijativne skrbi SDŽ i voditeljica mobilnih palijativnih timova pri Domu zdravlja SDŽ.

Simpoziju se također odazvalo 15 onkoloških udruga iz cijele Hrvatske, a kongresna dvorana je bila popunjena do zadnjeg mjesta.

Kroz dva panela se razgovaralo o važnosti podrške, zajedništva i ljudske potrebe kroz bolest, ali i podrške na kraju životnog puta.

Tako je iz Udruge za palijativnu skrb Linda Veronika poslala životnu poruku koju bismo svi trebali zapamtiti: 'Najvažnije od svega što možemo dati osobi koja je u procesu liječenja ili na samom kraju života je to da ti ljudi znaju da smo tu.'

Osim što su jako puno toga naučili, govorili su i o planovima i suradnjama u budućnosti. 

'Našim smo gostima nakon cjelodnevnog rada priuštile i malo opuštanja uz večernji pijanistički koncert. Drugi dan Simpozija smo za naše goste organizirale i sat joge kao i turistički obilazak Splita.

Jako smo ponosne i zahvalne svima koji su sudjelovali na Simpoziju, kao i svim sponzorima koji su nam omogućili organizaciju istog', poručile su članice udruge.

'Mi u udruzi Caspera smatramo da je jako važno udruživanje i zajednički rad svih dionika društva. U međusobnoj suradnji puno više možemo pomoći onkološkim pacijentima u svim njihovim izazovima, a znamo da izazova ima', rekla je predsjednica Udruge Caspera, Sonja Grgat.

Simpozij će se sljedeće godine održati u Rijeci.

Više o Udruzi Caspera možete saznati na njihovoj web stranici i društvenim mrežama:

https://www.caspera-split.com/

https://www.facebook.com/udrugacaspera

https://www.instagram.com/udrugacaspera?igsh=dWliMzdhbTRkYTUw

Vaša reakcija na temu