Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović POLIKLINIKA STRADIVARI Dr. Antonovski objašnjava zašto prvi ortopedski pregled treba obaviti odmah nakon rođenja
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

POLIKLINIKA STRADIVARI Dr. Antonovski objašnjava zašto prvi ortopedski pregled treba obaviti odmah nakon rođenja

Postavlja se i pitanje gdje otići - ortopedu ili pedijatru

Ortopedski kirurg specijalist dr. Antonije Hadji Antonovski dio je stručnog tima Poliklinike Stradivari. Popričali smo s njim o prvom ortopedskom pregledu novorođenčeta.

- Pregled započinje kliničkim pregledom novorođenčeta s ciljem otkrivanja eventualne urođene i stečene deformacije. Provjerava se opseg pokreta u svim zglobovima. Ako postoji ograničenje, pristupa se liječenju istih vježbama. Jedna od najvažnijih stavki ortopedskog pregleda je ultrazvučni pregled kukova koji omogućuje rano i točno otkrivanje urođenih deformacija. Naravno, od samog ulaska u ordinaciju započinje edukacija roditelja, davanjem savjeta za pravilan rast i razvoj djeteta - rekao je dr. Antonovski.


Kada treba obaviti prvi ortopedski pregled?

- Najbolje je odmah nakon rođenja. Uočavanje i liječenje urođenih anomalija u novorođenčadi treba obaviti što je ranije moguće i započeti s njihovim liječenjem. U Europi je to u nekim zemljama čak regulirano zakonom koji kaže da se beba mora pregledati u prvih šest tjedana života.

Zašto u prvih šest tjedana?

- Uvijek je bolje kada se deformacija kosti otkrije i liječi ranije, prije nego što se hrskavica pretvori u kost i mišići ojačaju, odnosno deformacija se pogorša. Zamislite dijete kao mlado drvo; kad najbolje možete ispraviti drvo? Dok je stabljika mlada ili kasnije? Sam razvoj koštanog sustava najintenzivniji je u prvih 12 tjedana. Primjerice, deformacija kuka, koju ćemo dijagnosticirati u prvih šest tjedana, liječenje traje dva do tri mjeseca bez ikakvih posljedica. Ako se otkrije nakon trećeg mjeseca liječenja, ista deformacija traje gotovo godinu dana i ostavlja posljedice.


Tko bi trebao pregledavati dječje kukove?

- Izvode ga isključivo liječnici certificirani za ultrazvučni pregled prema metodi prof. dr. R. Grafa, koji su osposobljeni za izvođenje mjerenja kuta kuka i razvrstavanje kuka u skupinu kojoj pripada, prema kojoj bi trebalo utvrditi je li liječenje potrebno ili ne.

Tko bi trebao obaviti pregled, ortoped ili pedijatar?

- Naravno, nije važno tko će postaviti dijagnozu jer je otkrivanje deformacije ono što je važno. Ali ako već imamo mogućnost, bolje je otići ortopedu, jer ako postoji deformacija, liječenje kuka započet će odmah.


Vaša reakcija na temu