Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Popis namirnica najzdravijih za srce

Popis namirnica najzdravijih za srce

Odabir kardiologinje

Zdrava i uravnotežena prehrana igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja. No jeste li znali koja je hrana najbolja za srce? Zavirite u kuhinju poznate kardiologinje Elizabeth Klodas koja svoje namirnice bira na temelju znanja o povezanosti onoga što jedemo i zdravlja srca.

Zelena salata, posebno rikola

'Zelena salata hrana je s visokim nutritivnim vrijednostima, niskokalorična je i sadrži antioksidanse. Rikola mi je najdraža, pa je uvijek u mom hladnjaku.

Rikola je bogata vitaminom C i kalijem te pomaže očuvati zdravlje kardiovaskularnog sustava', kazala je. 

Cikla

'Cikla pomaže u snižavanju krvnog tlaka', tvrdi liječnica. 

Cikla je izvor nitrata, koji povećavaju protok krvi. Osim toga, puna je vlakana i antioksidansa.

Grčki jogurt s 0 posto masti ili nemasni jogurt

'Jogurt je izvor probiotika koji su važni održavanje zdravlja kardiovaskularnog sustava', objasnila je kardiologinja. 

Ona gotovo svaki dan jede jogurt za doručak. Dodala je kako je također odličan izvor proteina i kalcija.

Kozji i feta sir

Kozji sir ima manje zasićenih masnoća i niži udio natrija od mnogih drugih sireva - a ta su svojstva dobra za srce. Minerali poput bakra i magnezija u većem su omjeru u kozjem siru nego u kravljem, piše The Healthy.

Feta sir omiljeni je dodatak salati liječnice iako obično ima visok sadržaj natrija.

Mrkva i celer

Klodas uvijek pri ruci ima mrkvu i celer jer su izvrsni za svako jelo, posebice za juhe, za koje kaže da ih voli pripremati jer tako u svoju prehranu uvrsti povrće i cjelovite žitarice. 

Mrkva sadrži vitamin A i antioksidanse, istaknula je liječnica, a celer je niskokalorično povrće s puno vlakana te antioksidansa i kalija, prenosi N1

Cvjetača, brokula i šparoge

Klodas je kazala da brokula i cvjetača imaju visoku razinu spojeva koji pomažu tijelu blokirati apsorpciju LDL kolesterola. Konzumiranje povrća pomaže u snižavanju kolesterola te osobe koje jedu biljne proizvode imaju niži kolesterol. 

Šparoge, tvrdi, također pomažu u uklanjanju kolesterola prije nego što ga tijelo apsorbira.

Bobice

Bobičasto voće zdravo je za srce i puno je antioksidansa. Liječnica voli maline, borovnice i jagode i obično ima sve tri vrste u hladnjaku.

Ova kardiologinja na vrhu zdjelice jogurta stavi maline i borovnice, zajedno s chiom i lanenim sjemenkama za zasitan doručak koji je čini sitom cijelo jutro. Jagode kupuje kad im je sezona i voli ih jesti kao jednostavan desert, narezane na kriške.

Maslac od kikirikija

Neke od prednosti maslaca od kikirikija su visok sadržaj proteina i mononezasićenih masti, sadrži i vitamin E i antioksidanse, objasnila je Klodas.

Jaja

Prosječno jaje, rekla je kardiologinja, ima 200 miligrama kolesterola, ali u žumanjku. Sugerira da je poželjna konzumacija jednog jaja dnevno.

Jaja sadrže esencijalnu hranjivu tvar kolin, koji pomaže u radu mozga i živčanog sustava.

Losos

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama te snižava LDL kolesterol, povećava dobar kolesterol (HDL) i snižava trigliceride. Osim toga, napomenula je, ova riba djeluje protuupalno.

Vaša reakcija na temu