Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay POVLAČI SE IBUPROFEN Evo što to znači za pacijente

POVLAČI SE IBUPROFEN Evo što to znači za pacijente

Magistar farmacije objasnio

Iz ljekarne se povlače dvije serije ibuprofena. Hrvatska agencija za lijekove objavila je da se povlačenje ne odnosi na kakvoću i sigurnost lijeka, već da su razlozi administrativni. Odnosno, odobrenje za prodaju u Hrvatskoj prestalo je važiti.

No, pacijenti koji lijek imaju, mogu ga nastaviti primjenjivati do isteka roka valjanosti. RTL je razgovarao s magistrom farmacije Marijem Vrebčevićem.

Kakva je situacija u ljekarni, odnosno što povlačenje ovih serija lijekova znači za pacijente?

Ako pacijenti navedeni lijek imaju doma, preporuka je da ga potroše do kraja sukladno uputama liječnika, a kod idućeg izdavanja ako će biti potrebno, izdat će se nešto od istovjetnih lijekova od drugih proizvođača. Tako da brige za pacijente nema i u idućim navratima će biti terapijski pokriven.

Kad je riječ o nestašicama lijekova, kakva je situacija? Kojih lijekova nedostaje i ima li najavljenih novih nestašica?

To je uvijek izazov s kojim se susrećemo u ovoj sezoni raznoraznih infekata. Izgleda da će opet doći do defekture Klavocina, zatim nedostaje lijekova kao što je Ozempic. S tim se nosimo najbolje što možemo i nastojimo pacijentima naći opciju da pokriju svoje zdravstveno stanje.

Što u slučaju kada lijeka nedostaje? Traže li onda pacijenti neko rješenje i kako reagiraju?

Mi kad smo u mogućnosti ponudimo istovjetni lijek od drugog proizvođača, ako takav postoji. Ako ne, opcija je da ih upućujemo na liječnika za konzultacije radi propisivanja nove terapije. Ako se radi o djeci, što nam je uvijek najzahtjevnije, nastojimo iz lijekova za odrasle pripremiti odgovarajući lijek za djecu.

Treba li biti onda zabrinut s obzirom na ovu zimu i na nestašice koje ste spomenuli?

Preko ljeta smo se dobro pripremali i vjerujem da ćemo i mi i naši pacijenti dobro proći ovu zimu.

Vaša reakcija na temu