Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Poznata liječnica: Tehnologija u medicini napreduje sve brže, a bolesti se otkrivaju sve ranije
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Poznata liječnica: Tehnologija u medicini napreduje sve brže, a bolesti se otkrivaju sve ranije

U Croatia poliklinikama se tijekom listopada, mjeseca borbe protiv raka dojke, na najmodernijoj tehnologiji mogu obaviti pregledi s popustom od 20 posto

Ultrazvuk, mamografija, MRI dojki – pregledi su koji, ako se obavljaju redovito, mogu produžiti, čak i spasiti život. Tijekom listopada u cijelom svijetu podiže se svjesnost i poziva na preventivnu brigu o zdravlju dojki, jednog od najvećih uzročnika smrti žena. Koliko je važna prevencija govori podatak da rano dijagnosticiranje zloćudne promjene ima mogućnost izlječenja preko 90 posto dok je petogodišnje preživljavanje od 95 do 98 posto.

U borbi protiv raka dojke sudjeluje i Croatia Poliklinika koja se odnedavno u Splitu nalazi u novom prostoru i opremljena je vrhunskim uređajima. Tijekom listopada je tako stanovnicima cijelog splitskog područja među ostalim dostupna najnovija generacija ultrazvuka i mamografa, za koje nude 20 posto popusta tijekom listopada.

Tim smo povodom razgovarali s dr. med. Anom Buljan, specijalistom radiologije. Dr. Buljan kaže da Croatia Poliklinika redovito poziva svoje pacijente i sve ostale građane da obavljaju preventivne preglede u sklopu kampanje 'Ne pazim dok ne opazim'. Kako za rak dojke, preventivna briga o zdravlju uvelike utječe na uspješnost liječenja gotovo svih bolesti. 

Doktorice, zašto je ultrazvuk toliko važan u dijagnostici bolesti dojke, posebno u usporedbi s drugim metodama poput mamografije ili MRI-a?

Ultrazvuk dojki je neinvazivna, bezbolna i sigurna tehnika snimanja kojom se prikazuju unutrašnje strukture dojke. Ne koristi se štetnim ionizirajućim zračenjem, već radi na temelju zvučnih valova visoke frekvencije koji su potpuno bezopasni te se mogu primijeniti i u trudnoći. Omogućuje nam razlikovanje između solidnih i cističnih promjena u dojci, kao i objašnjenje opipljivih kvržica u dojci, te s velikom sigurnošću možemo razjasniti radi li se o dobroćudnoj ili zloćudnoj promjeni. 

Mamografija je pak osnovna radiološka pretraga za rano otkrivanje raka dojke – najčešće zloćudne novotvorine u žena. Riječ je o neinvazivnoj, rendgenskoj metodi pregleda dojki koja, primjenom niskih doza rendgenskih zraka, omogućuje vizualizaciju unutarnjeg tkiva dojke. A MRI dojki koristimo u diferencijalnoj dijagnostici recidiva, ožiljkastih promjena na dojci, multifokalnih ili bilateralnih promjena, u procjeni preoperativnih rezultata kod neoadjuvantne primjene kemoterapije ili zračenja, kod negativnog nalaza mamografije i pozitivne punkcije limfnih čvorova aksile, kao i kod dojki s implantatima, gdje je nativna mamografija nemoćna. Važno je naglasiti da MRI dojki nije screening metoda zbog nejasne specifičnosti, i visoke učestalosti pozitivnih rezultata kod dobroćudnih nalaza dojke (fibroadenom, proliferirajuća mastopatija, adenoza i upala dojke).

Tko bi trebao redovito obavljati ultrazvuk dojki i koje su glavne indikacije za ovaj pregled? Koliko često biste preporučili ženama da obavljaju ultrazvuk dojki, čak i ako nemaju simptome ili obiteljsku povijest raka dojke?

- Ultrazvučnu dijagnostiku dojki bi trebale obavljati sve žene počevši u dobi 20 godina, s tim da se u kasnijoj dobi nalazi UZV nadopunjuju mamografskim nalazima. Glavne indikacije za ultrazvuk dojki su žene s postoperativnim ožiljcima te ožiljcima nakon terapije zračenjem, kod žena s hormonskom nadomjesnom terapijom, kao i žena sa silikonskim implantatima. Kod žena koje nisu opterećene obiteljskom anamnezom, preporuka je da se ultrazvučni pregled dojki radi jednom godišnje, osim kada radiolog zbog specifične situacije nalaza preporuči drukčije (kontrole svakih šest mjeseci a nekada i češće).

Kako se postupa kada ultrazvuk dojki otkrije sumnjivu promjenu? Koji su sljedeći koraci u dijagnostici?

- Nakon što ultrazvučno dijagnosticiramo sumnjivu promjenu dojke, potrebno je napraviti citološku punkciju te promjene pod kontrolom UZV koja će nam ukazati o kakvoj se tvorbi radi. U slučaju da se radi o zloćudnoj promjeni, idući korak je tada CORE biopsija kojom se uzima uzorak tkiva te promjene i šalje na patohistološku analizu.

Koliko su važni samopregledi dojki? Što treba pratiti? 

- S radiološke strane, preporučujemo početi s redovitim samopregledima dojki kao i ultrazvučnim pregledima u dobi od 20 godina. Samopreglede je potrebno raditi u prvom dijelu menstrualnog ciklusa, najbolje od 5-7 dana ciklusa, s dva prsta druge ruke kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu, te dobro pregledati dojku i pazuh. Pacijentice trebaju obratiti pažnju na bilo kakvu promjenu u dojci koju do tada nisu primijetile. U slučaju da se napipa kvržica, potrebno je napraviti ultrazvučni pregled koji će tada razjasniti o čemu se točno radi.

Iz svog iskustva mogu reći da su preventivni pregledi dojki iznimno važni zato što nam omogućuju rano dijagnosticiranje zloćudnih promjena dojki, a koje otkrivene u tom ranom stadiju, imaju mogućnost izlječenja preko 90 posto dok je petogodišnje preživljavanje 95 – 98 posto. U Croatia poliklinici u Splitu se možemo pohvaliti najnovijom generacijom ultrazvučnih uređaja koje koristimo u dijagnosticiranju bolesti dojke.

Pozivamo sve žene da redovito, ne samo u listopadu, obavljaju preventivne preglede. Ne možemo naglasiti važnost prevencije kod uspješnosti liječenja i spašavanja života.

Vaša reakcija na temu