Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Antonijo Ćatipović Predstavljen priručnik za pružanje prve pomoći na moru

Predstavljen priručnik za pružanje prve pomoći na moru

U sklopu Dana hrvatske male brodogradnje

Hrvatski Crveni križ predstavio je priručnik za pružanje prve pomoći upravo na moru. Održana je i kratka pokazna vježba. Sve to događalo se u sklopu Dana hrvatske male brodogradnje u Kaštel Gomilici. 

Na moru, u kriznoj situaciji, hladna glava, brzina reakcije i pravilna primjena postupaka prve pomoći mogu biti presudni za zdravlje i život unesrećenih jer stručna pomoć nije dostupna kao na kopnu pa je dobro znati barem osnovne tehnike pružanja pomoći, prenosi HRT

- I onda je nama dobro reći gdje se nalaze, o čemu se radi, kakva su bolesna stanja i je li nastupila kakva ozljeda. Pozivom na 112 dispečer ih može voditi kroz cijeli postupak pružanja prve pomoći od reanimacije do manje zahtjevnih postupaka - ističe voditeljica Hitne službe Kaštela Brankica Božinović Vranić

U priručniku su opisana stanja i postupci pri gubitku svijesti, moždanom ili srčanom udaru, unutarnjem krvarenju, uganuću, otvorenoj rani, trovanju, ubodu morskih organizama, postupci izvlačenja unesrećenih iz mora.

- Ljudi uglavnom reagiraju panično ako ne znaju pružiti pomoć, stoga ovaj priručnik daje osnovna znanja da osobu održe na životu do dolaska hitne pomoći - kaže voditeljica Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa, Silvana Radovanović

- Znamo da svaka minuta odgode reanimacije čovjeku oduzima po 10 posto šanse za preživljavanje - dodaje Brankica Božinović Vranić. 

Priručnik je tiskan u 3000 primjeraka na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

- Nama je u interesu da radimo na podizanju sigurnosti i nadamo se da ćemo napraviti to da Hrvatska bude sigurno odredište za turiste i domaće stanovništvo - dodaje Radovanović.

Važan dio priručnika posvećen je zaštiti mora kao biosustava. Posebno ugroženih vrsta poput periske, jegulje, glavate želve, koralja, javlja HRT.

Vaša reakcija na temu