Foto: Pixabay PREDSTOJNIK ZARAZNE Umrlo je 63 posto pacijenata na respiratoru

PREDSTOJNIK ZARAZNE Umrlo je 63 posto pacijenata na respiratoru

Otrkiva kakve su šanse za oporavak od korone ako završite na respiratoru

Gost Dnevnika na N1 televiziji bio je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'. Komentirao je nove upute HZJZ-a i zdravstveno stanje pacijenata koji se liječe na klinici.

Kaže da odluka o smanjenju dana izolacije za osobe zaražene koronavirusom ima utemeljenja i najviše će se ticati osoba koje imaju blažu kliničku sliku i liječe se kod kuće, dok kod onih koji su u bolnici to neće promijeniti trajanje njihovog liječenja.

U klinici imaju 50 hospitaliziranih pacijenata, prosječna dob je preko 60 godina, najmlađa osoba ima 35, a najstarija preko 80 godina, sedam pacijenata je na respiratoru, a od njih je dvoje na ECMO uređaju.

Ostali najčešće imaju upalu pluća i liječe ih antivirusnom terapijom i kisikom.

Kaže da pacijenti u pravilu kod njih dolaze u drugom tjednu bolesti i upalom pluća pa ih liječe remdesivirom ili kortikosteroidima. Za pacijente koji su u jedinicama intenzivnog liječenja postoji preparat koji se u posebnim situacijama daje pacijentima.

'Respirator je zadnja instanca liječenja, ako razviju pacijenti upalu pluća i uz odgovarajuću terapiju dobiju kisik, a to ne zadovoljava potrebe organizma za kisikom, dobivaju visokoprotočni kisik, a ako ni to ne pomaže, pacijenti se intubiraju i stavljaju na respirator.

Prema našim procjenama od prije desetak dana, 63 posto pacijenata je umrlo tijekom mehaničke ventilacije, to su teški pacijenti s najtežim oblicima bolesti', pojasnio je.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(75680, "");
Pregledaj komentare