Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay PRIRODNO RJEŠENJE Banana prije spavanja pomoći će vam da zaspite

PRIRODNO RJEŠENJE Banana prije spavanja pomoći će vam da zaspite

Ima i brojne druge prednosti

Kalij i magnezij u ovom voću mogu pomoći u više zdravstvenih problema uključujući i kardiovaskularno zdravlje

Kada konzumirate koju namirnicu važno je baš kao i što te koliko jedete. Neke namirnice dat će vam dodatnu energiju, dok će vam druge pomoći da lakše zaspite. Ako se hrana ne razgradi prije spavanja, organizam će vrijeme koje treba trošiti na odmor trošiti na razgradnju hrane. Dobar primjer takvih namirnica su slatkiši i ugljikohidrati, piše Ordinacija .

S druge strane, nutricionisti kažu kako je banana jedna od namirnica koje je poželjno pojesti prije spavanja. Pogotovo u kombinaciji s maslacem od kikirikija. Banane su pune kalija i magnezija, koji će pomoći pri opuštanju mišića, a kikiriki sadrži amino kiseline koje se u mozgu pretvaraju u serotonin i potiču stvaranje melatonina. Kada se jedu u kombinaciji, ugljikohidrati iz banane će aminokiseline iz maslaca mozgu učiniti dostupnijima i tako poboljšati kvalitetu sna.

Banane obiluje jednostavnim šećerom – monosaharidom fruktozom, zbog čega su savršen izvor energije. Važan su izvor kalija koji je važan za kontrakciju mišića, pravilan rad živčanog sustava i dobro funkcioniranje srca. No banane su se pokazale korisnima za još nekoliko stvari:

Pomažu mršavljenju

Kako je puna vlakana i proteina, banana će vam pomoći da dugo ostanete siti. Jedna srednja banana ima oko 100 kalorija. Ne pretjerujte – dvije na dan će biti dovoljno.

Može pomoći kožnim problemima

Banana može utjecati na izgledat kože zbog vitamina i minerala koji se u njoj nalaze, a posebno magnezija koji jača proizvodnju kolagena. Bez obzir kakve vas tegobe muče, bilo da se radi o aknama, borama ili suhoj koži, banana može pomoći. Možete napraviti i masku za lice od banane.

Daje energiju

Pojedete li bananu prije treninga ona može pojačati razinu energije i spriječiti osjećaj umora tijekom dana. Banana sadrži triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što nas opušta, poboljšava nam raspoloženje i općenito budi osjećaj sreće. Ovo je jedinstveno tropsko voće izvrsno je za smirivanje živčanog sustava te nas brani od depresije i stresa.

Daje nam vrijedan kalij

Ovaj mineral kojeg su banane prepune može poboljšati zdravlje srca. Istraživanja pokazuju kako prehrana bogata kalijem može smanjiti rizik za obolijevanjem od bolesti srca za čak 27 posto. Također pomaže u sniženju krvnog tlaka.

Vaša reakcija na temu