Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Facebook Pulmolog otkriva što je post-covid sindrom i na što posebno treba paziti

Pulmolog otkriva što je post-covid sindrom i na što posebno treba paziti

Što je bila opsežnija upala pluća i teža klinička slika, to su trajnije posljedice po pluća kod pacijenata koji su preboljeli bolest, kazao je Saša Srića

Pulmolog Saša Srića gostovao je u Novom danu i komentirao posljedice covida kod pacijenata koji su ga preboljeli.

- Iako je covid kao pandemija o kojoj učimo, tako učimo i o post-covid sindromu - rekao je Srića, dodavši da pacijenti koji su preboljeli covid prijavljuju bol u mišićima i produženi umor.

- Što je bila opsežnija upala pluća i teža klinička slika, to su trajnije posljedice po pluća kod pacijenata koji su preboljeli bolest - rekao je Srića, dodavši da nakon težeg oblika covida kod pacijenata ostaje i dugotrajni kašalj. 

- To nam ukazuje da trebamo napraviti kontrolnu radiološku funkciju, da bi se vidjelo je li došlo do oštećenja plućne funkcije. O post-covid sindromu kod djece se malo zna. Treba reagirati ako se pojave simptomi poput visoke temperature, naglih bolova u trbuhu i povraćanja. Kod djece se može razviti covid, ali na svu sreću, uglavnom razvijaju blaže kliničke slike - rekao je Srića.

 Komentirao je i cjepiva. Čekajući se odobrenje AstraZenecina cjepiva očito je negdje zapelo, a time je problem veći, jer je Hrvatska upravo njihova cjepiva najviše naručila, istaknuo je Srića.

- Ako bude doista imala malu učinkovitost kod starijih osoba, to bi moglo predstavljati veliki problem, jer upravo u predstojećem razdoblju trebaju na red doći pacijenti stariji od 65 godina - rekao je pulmolog.

Upitan bi li se on kao liječnik cijepio ruskim ili kineskim cjepivom, Srića je rekao da je informacija premalo i da bi to cjepivo moralo proći strogu provjeru i kontrolu. 

- Ako bi takvo cjepivo prošlo tu strogu provjeru i kontrolu, ne vidim zašto se ne bih cijepio, ali ti uvjeti moraju biti zadovoljeni - rekao je Srića.

Osvrnuo se i na nošenje maski.

- Definitivno postoje dokazi da dvije maske bolje štiti od jedne. I jedna kirurška maska štiti, a sigurno je da se zaštita udvostručuje nošenjem dvije kirurške maske - rekao je Srića.

Govoreći o broju zaraženih u Hrvatskoj, Srića je rekao da se testira manje te da je zato i broj zaraženih manji. 

- Sigurno je u stvarnosti više zaraženih - rekao je Srića.

Zabrinjava i velik broj umrlih. 

- Je li došao novi soj virusa ne možemo znati, ali da se klinička slika kod nekih pacijenata puno brže razvija i da dolazi do urušavanja, to je nešto što nas brine. Pitanje je trenutka kad će novi soj doći u Hrvatsku - rekao je Srića, dodavši da je on u hrvatskom susjedstvu te da je za očekivati da će se kad-tad pojaviti.

Komentirajući zabavu u covid-bolnici, Srića je rekao da je javni linč pretjeran te da ta zabava nije toliki problem, koliki je problem općenito stanja u zdravstvenom sustavu. 

- Imamo puno veći problem, nego javni i medijski linč i odlučivati o nekim kaznama. Treba vidjeti što je uopće bila namjera. Bojim se da u pozadini ove priče stoje i neke druge stvari. Može se posumnjati da je možda netko nezadovoljan dolaskom nove ekipe u rukovodstvo bolnice. Ne znam samo zašto se moralo posezati za ovakvim načinom - rekao je Srića, dodavši da je iznimno zadovoljan rukovodstvom KB-a Dubrava.

Ipak, nada se da se slične zabave neće ponavljati. 

- Nije primjereno i vjerujem da se neće ponavljati. Ne bih išao u stroge kazne, vjerujem da se radi o izoliranom slučaju, koji se neće ponoviti - rekao je Srića.

Vaša reakcija na temu