Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Lucrezia Carnelos / Unsplash RECEPT Depilacija šećernom pastom za glatku (i slatku) kožu

RECEPT Depilacija šećernom pastom za glatku (i slatku) kožu

Vrlo je lako možete sami doma napraviti

Šećerna pasta jedna je od čestih metoda depilacije tijela, te je veoma raširena zbog toga što je vrlo jednostavna i jeftina.

Depilacija ovom pastom još se naziva i egipatskom depilacijom i koristi se preko 2 000 godina, jer je poznato da je Kleopatra jednom mjesečno uklanjala dlačice s tijela upravo šećernom pastom.

Depilacija šećernom pastom pogodna je za uklanjanje dlačica na svim područjima tijela, a dobra je i za one s osjetljivom kožom radi vrlo jednostavnog sastava u kojem nema nikakvih alergena (govorimo o klasičnom starom receptu, dok neke kupovne mogu sadržavati parfeme!).

Za razliku od voska, šećerna pasta se ne lijepi za kožu već samo za dlačice, što depilaciju čini manje bolnom i ugodnijom za kožu, a k tome šećer radi i blagi piling kože što je pogodno za uklanjanje odumrlih stanica kože.

Ako se želite okušati u izradi šećerne pste za depilaciju, evo i recepta:

400 g šećera

0,5 dcl ocijeđenog limunovog soka

0,5 dcl vode

Šećer stavite u lonac te mu dodajte vodu i limunov sok koji ste prethodno procijedili kroz gazu kako bi se makli tragovi pulpe.

Na laganoj vatri rastopite sastojke i sjedinite ih miješajući kuhačom. Zatim povisite jačinu vatre na srednju i čekajte da smjesa proključa (odnosno, dok se ne pojave bijeli mjehurići).

Nakon što proključa, smanjite vatru i nastavite miješati.

Kada smjesa postane svjetlo žute boje, to je znak da će kuhanje uskoro biti gotovo, a kada poprimi zlatnu boju to je znak da je pasta gotova.

Sklonite ju s vatre i provjerite je li pasta rastezljiva te možete li od nje napraviti kuglicu, no obavezno ju prethodno rashladite na način da ohlađenu žlicu stavite ne mali dio paste i s tog mjesta provjerite konzistenciju.

Ako je smjesa gnjecava i ljepljiva, nastavite kuhati, a ako je rastezljiva i možete od nje napraviti malu grudicu onda je smjesa gotova.

Maknite ju s vatre i miješajte dok se mjehurići ne maknu.

Po želji, možete dodati na kraju žličicu meda koji ima protuupalno djelovanje te smjesu spremite u staklenu ili keramičku posudi, piše Novi list.

Vaša reakcija na temu