Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Romana Jerković: Hrvatski zdravstveni sustav treba biti spreman na povećan priljev novih karcinoma
Eurozastupnica Romana Jerković Piše: Dalmatinski portal

Romana Jerković: Hrvatski zdravstveni sustav treba biti spreman na povećan priljev novih karcinoma

'Podaci o padu dijagnoza ne smiju nas zavarati, nisu realni zbog pandemije'

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je podatke o padu novih dijagnoza raka u 2020. godini, za 10,3 posto u odnosu na 2019. godinu. Iako zvuči optimistično, jasno je kako podaci ne pokazuju realno stanje, jer je tijekom pandemije bilo znatno manje preventivnih pregleda.

Romana Jerković, zastupnica u Europskom parlamentu i članica posebnog Odbora za borbu protiv raka, na ovaj problem ukazuje već duže vrijeme.

- Zbog pandemije su mnoge zdravstvene usluge pale u drugi plan, a među njima i probiri na rak. Zato nas ove brojke o padu dijagnoza karcinoma u Hrvatskoj ne smiju zavarati. Naš zdravstveni sustav se još jučer morao organizacijski i financijski pripremiti na povećan priljev novih slučajeva karcinoma koji će uslijediti. Nažalost, to nije učinjeno - ističe Jerković.

Ukupna smrtnost od raka u Hrvatskoj među najvišima je u EU-u. Alarmantni su podaci Eurostata za 2019. godinu, prema kojima je Hrvatska imala drugu najvišu stopu smrtnosti od karcinoma u EU. Gora od nas bila je samo Mađarska. Isti podatak nalazimo i u Europskom registru nejednakosti u borbi protiv raka (European Cancer Inequalities Registry), pokrenutog ove godine kao jedne od najvažnijih inicijativa Europskog plana za borbu protiv raka.

- Uz prevenciju, mi moramo ustrajati na poboljšanju ishoda liječenja oboljelih od karcinoma i smanjenje stope smrtnosti. Da nešto nije dobro posloženo upravo u tom dijelu onkološke skrbi govori i podatak da mi u Hrvatskoj nemamo toliko visoku pojavnost karcinoma koliko imamo visoku smrtnost. Imamo vrhunske stručnjake onkologe koji požrtvovno rade kako bi spasili živote, imamo usvojen i Nacionalni plan borbe protiv raka koji sadrži potrebna rješenja, a imamo na raspolaganju i europska sredstva

predviđena programom EU za zdravlje. Imamo sve to na raspolaganju, a rezultata nema. Zato se treba postaviti pitanje što to u našoj zdravstvenoj administraciji ne funkcionira i zašto konačno ne prioritizira ovu bolest koja joj predstavlja ponajveći financijski i društveni teret - zaključuje Jerković.

Da je karcinom veliki javnozdravstveni i ekonomski problem prepoznato je i na razini Europske unije, koja je prošle godine usvojila Europski plan za borbu protiv raka.

Vaša reakcija na temu