Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Saznajte koje zdravstvene i društvene pogodnosti ostvaruju dobrovoljni darivatelji krvi

Saznajte koje zdravstvene i društvene pogodnosti ostvaruju dobrovoljni darivatelji krvi

U tijeku je kampanja darivanja krvi 'Junaci ne poznaju strah'

Krv je tekućina koja cirkulira našim tijelom, a njezina složena funkcija uključuje prijenos kisika i ugljičnog dioksida, opskrbu hranjivim tvarima te zaštitu organizma od različitih infekcija. Putujući kroz mrežu vena, arterija i kapilara, krv opskrbljuje svaki dio tijela esencijalnim tvarima, održavajući nas živima i zdravima svakog dana.

Zašto su krvne grupe važne?

Pri transfuziji ili doniranju organa, potrebno je da se krvne grupe donora i primatelja podudaraju zbog njihovih antigena. Ako osoba dobije pogrešnu krvnu grupu, njezin imunološki sustav će reagirati imunološkom reakcijom na doniranu krv. Sve može rezultirati zatajenjem bubrega ili šokom, a u teškim slučajevima ishod može biti i koban.

Darivanje krvi

Krv može darivati svaka punoljetna osoba do 65 godina (do 60 godina ako krv daje prvi put). Darivatelji iznad 65 godina do maksimalno 70 godina mogu darivati krv uz dopuštenje odgovornog liječnika u ustanovi u kojoj daruju krv.

Tjelesna težina darivatelja treba biti iznad 55 kg, proporcionalno visini.

U Hrvatskoj, muškarci darivatelji mogu dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca. Žene darivateljice mogu dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

Zdravstvene koristi darivatelja su višestruke. Darivanje krvi je jedan mali preventivni pregled koji uključuje provjeru hemoglobina, mjerenje tlaka i testiranje na krvlju prenosive bolesti.

Veliki broj darivatelja prije darivanja budu upozoreni na povišene vrijednosti krvnog tlaka i na potrebu redovite kontrole i eventualne terapije za povišeni tlak. Učestalo niske vrijednosti hemoglobina mogu biti indikator i nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

S druge strane, darivanje krvi smanjuje viskozitet krvi i prevenira stvaranje ugrušaka koji su uzrok različitih zdravstvenih poteškoća, kao što su pojava srčanog i moždanog udara. Uz to postoje i određeni društveni benefiti, kao što je pravo na jedan plaćeni slobodan dan, koji koristi na dan darivanja krvi ili prvi idući radni dan, osim ako se s poslodavcem ne dogovori drugačije, besplatna pokazna iskaznica za javni prijevoz i besplatno dopunsko osiguranje HZZO za muške darivatelje koji su više od 36 puta darovali krv i za žene koje su više od 26 puta darovale krv.

Svi muški darivatelji koji imaju prebivalište na području Grada Splita, a dali su krv 40 ili više i žene koje su dale krv 20 i više puta imaju pravo na besplatnu pokaznu iskaznicu javnog gradskog prijevoznika - Promet Split.

Oko 10 % darivatelja se tijekom pregleda odbije, najčešće zbog niskog hemoglobina. Oni mogu biti privremeno ili trajno odbijeni. Razlog odbijanja uvijek je opasnost od uzimanja krvi za zdravlje darivatelja ili opasnost od krvnih pripravaka za bolesnikovo zdravlje. Krv ne smiju darivati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti bolesnikovo zdravlje.

Krv ne smiju darivati osobe koje boluju od akutne zarazne bolesti, imaju povišenu tjelesnu temperaturu, uzimaju antibiotike ili neke druge lijekove, imaju teže kronične bolesti, neispavane osobe, osobe koje su na dugotrajnoj dijeti, osobe s rizičnim ponašanjem.

Svakom darivatelju koji je odbijen iscrpno se objasne razlozi zbog kojih ne može dati krv i daju mu se odgovori na sva njegova pitanja.

Zanimljive činjenice o krvi:

● U tijelu odraslog čovjeka nalazi se oko 4,5 do 6 litara krvi

● Žene u prosjeku imaju manje krvi od muškaraca

● U jednom danu krv u tijelu prijeđe 19 312 kilometara

● Jedno krvno zrnce može napraviti puni krug u tijelu za samo 60 sekundi

● Tijekom života, srce će izbaciti otprilike 200 milijuna litara krvi, što je dovoljno da napuni oko 80 olimpijskih bazena

● Procjenjuje se da bi bilo potrebno milijun i 120 tisuća komaraca da isisaju svu krv iz čovjeka

U tijeku je kampanja darivanja krvi 'Junaci ne poznaju strah' Zavoda za transfuzijsku medicinu i Crvenog križa Split. Cilj je povećati broj darivatelja te povećati svijest javnosti o važnosti dobrovoljnog darivanja krvi. Tijekom ljetnih mjeseci veliki je rizik od otkazivanja operacija, stoga potreba za darivanjem krvi značajno raste.

Krv možete darovati na Zavodu za transfuzijsku medicinu pri KBC Split, i to ponedjeljkom, utorkom i petkom od 7.30 do 15 sati te srijedom i četvrtkom od 7.30 do 19 sati, ili na jednoj od terenskih akcija Crvenog križa Split.

Vaša reakcija na temu