Foto: Pixabay Sedam pokazatelja da prečesto perete kosu

Sedam pokazatelja da prečesto perete kosu

Manje je više, što se tiče šamponiranja

Neki od nas ne mogu propustiti dan bez pranja kose, a neki sretnici se mogu provući samo jednom tjedno. Premda se može činiti da pranje kose dan za danom pomaže da ostane čista i zdrava, zapravo je obrnuto. A ako počnete primjećivati da vam kosa ne izgleda najbolje, možda biste trebali pripaziti na neke znakove da je vaš raspored pranja možda preintenzivan.

Manje je više, što se tiče šamponiranja. Pretražili smo internet kako bismo pronašli neke znakove upozorenja koji pokazuju da vaša kosa možda traži da se odmorite od šampona, piše Novi list.

Primjećujete više gubitka kose nego inače

Iako je potpuno normalno gubiti kosu pod tušem, prečesto pranje i previše šampona može utjecati na njezin rast. Prečesto šamponiranje uklanja prirodna ulja koja proizvodi vaše vlasište, utječući na njen mikrobiom. Kada je vaše vlasište u ravnoteži, sprječava rast nove kose, čini vaše treske lomljivijima i može rezultirati gubitkom kose. Da bi mikrobiom vašeg vlasišta bio u ravnoteži, preporučuje se upotreba blagih šampona bez sulfata, prenosi Bright Side.

Vidite puno podijeljenih krajeva

Redovito šišanje kose može vam pomoći da spriječite razdvajanje vrhova, ali navika svakodnevnog pranja kose može sabotirati dobre učinke vaše frizure. Mokra je kosa izuzetno lomljiva i sklona lomljenju pa što je više perete, veće su šanse da vam se vrhovi podijele. Prekomjerno pranje i agresivno sušenje ručnikom isisavaju vlagu s vaše kose što može rezultirati pretjerano suhim i hrapavim vrhovima.

Vaša kosa izgleda masnije nego inače

Iako bi šampon trebao ostaviti kosu škripavo-čistom, zapravo je može učiniti masnijom. Kada kosu perete prečesto, tjeme pretjerano proizvodi ulje da bi se rehidriralo. Rjeđe pranje kose zapravo je ključ duljeg održavanja čistoće, a uljne žlijezde možete trenirati da proizvode manje ulja postupnim duljim čekanjem između pranja kose.

Vaša kosa izgleda manje sjajno

Ako počnete primjećivati da vaša kosa izgleda ekstra žedna i izgubila je sjaj, velika je vjerojatnost da će joj trebati pauza od pranja. Stalni nedostatak vlage može utjecati na teksturu vaše kose, čineći je dosadnom i beživotnom. Uz uklanjanje ulja s kose, prečesto šamponiranje također može dovesti do nakupljanja ostataka, što uzrokuje da vaša kosa izgleda manje sjajna.

Vaša boja kose brzo blijedi

Ako imate obojenu kosu, obraćanje pažnje na to koliko dugo boja ostaje živahna često može ukazivati na to perete li je previše. Prečesto šamponiranje može izblijediti boju i ubrzati njezino blijeđenje. Preporučuje se da trenirate svoje vlasti za pranje svaka dva do tri dana i da koristite proizvode napravljene posebno za kosu tretiranu bojom.

Kosa vam djeluje kovrčavo

Ako vam se kosa i dalje kovrča, ovo bi mogao biti još jedan znak da je prečesto šamponirate. Nevidljiva kosa obično je oštećena zbog bojenja ili vrućine, a pretjeranim pranjem učinit će je još osjetljivijom. Da biste ukrotili kovrdžu, ograničite pranje na dva do tri puta tjedno i upotrijebite sprej za obnavljanje kako biste oživjeli kosu.

Kosa vam se lako zapetlja

Svakodnevno pranje uzrokuje da fulikula vaše kose ostane otvorena, čineći je suhom i lomljivijom. To zauzvrat rezultira čvorovima i zapetljajima na kosi, a kad je četkate, češalj se može zaglaviti, što će vam još više oštetiti kosu.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(91095, "");
Pregledaj komentare
29