Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/N1 ŠEF RIJEČKOG ZAVODA Kad bih mogao birati, cijepio bih se Pfizerom

ŠEF RIJEČKOG ZAVODA Kad bih mogao birati, cijepio bih se Pfizerom

Mislim da se ne radi o značajnijim razlikama i ne bi trebalo time opterećivati javnost, poručio je Mićović

Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, bio je gost N1 Studija uživo. Komentirao je kašnjenje cjepiva te nove sojeve koronavirusa koji su zarazniji, ali se još uvijek ne zna jesu li i letalniji. Cjepiva kasne i mnogi su zbog toga, u najmanju ruku, ljuti. EU čak razmišlja o tužbama dobavljača. Međutim, Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, bez obzira na sve je optimističan i nada se dostizanju dobre procijepljenosti pučanstva

- Bez obzira na poteškoće, nadamo se uspješnijem procjepljivanju od sadašnjih prognoza. Ako dođe veći kontingent u veljači, s obzirom na broj stanovnika i logistiku, uspjeli bismo procijepiti odgovarajući kontingent stanovništva, tako da imamo zadovoljavajuću procijepljenost i ulazak u početak ljeta i, nadajmo se, uspješnu sezonu. Ako se dogode pozitivni iskoraci, ako ta količina cjepiva dođe, koja je za nas predviđena preliminarnim planom, onda sam u toj situaciji optimist - kazao je Mićović.

Osvrnuo se i na AstraZenecino cjepivo. 

- Imamo problem što EMA nije dala konačnu registraciju tom cjepivu. Niz je problema, ali moramo gledati to svjetlo na kraju tunela - istaknuo je.

Rusko, kinesko, američko… Cjepivo je dobro ako je registrirano sukladno zakonima i regulativama Hrvatske i Europske unije, smatra Mićović. 

- Ako je cjepivo registrirano sukladno zakonima EU i Hrvatske, onda je za nas zdravstvene radnike koji se bave populacijskom medicinom itekako prihvatljivo i tu zaista nema nikakvog kompromisa - rekao je.

Odgovorio je i na pitanje s kojim. bi se cjepivom cijepio da može birati. 

- Ukoliko bih mogao birati, izabrao bih cjepivo kojim sam cijepljen, Pfizerovo. Međutim, isto tako nije to biranje odlučujuće. Da je postojala prilika da se cijepim nekim drugim koje je registrirano i ima odgovarajuće rezultate i pokazatelje, sigurno je da bih vrlo rado u ovoj situaciji, kao čovjek u godinama i s određenim potencijalom zaražavanja zbog posla kojim se bavim, izabrao i to cjepivo, bez obzira na sve. Mislim da se ne radi o značajnijim razlikama i ne bi trebalo time opterećivati javnost, ali treba komunicirati rizike i sve nužne informacije, na tome se mora inzistirati - kaže Mićović.

Komentirao je i nove sojeve koronavirusa.

- Oni se zaista šire puno brže, to je dokazano. Oni koloniziraju nosnu sluznicu u većim količinama, njihova zaraznost je veća 50 do 70 posto. Nove mutacije preuzimaju primat u odnosu na stare sojeve, ali spekulirati s većom patogenošću, letalnosti tih mutanata je preuranjeno i mislim da nije korektno. Zaista je još interesantnija južnoafrička varijanta virusa koja je također posljedica neobuzdanog ponašanja tijekom božićnih blagdana zbog mjesta na kojima su nastale te promjene, mutiranja. One su nastale na najosjetljivijim mjestima, šiljku proteina, na dijelu proteina koji je odgovaran za prianjanje samog virusa kad napada i hoće ući u stanicu. To je sigurno izazvalo veliku pozornost - primijetio je Mićović.

Vaša reakcija na temu