Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press / EPP Sokol o reformi EU zakonodavstva: 'Put je to prema boljoj dostupnosti i nižim cijenama lijekova'

Sokol o reformi EU zakonodavstva: 'Put je to prema boljoj dostupnosti i nižim cijenama lijekova'

'Sve je veća zabrinutost'

Na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Europskog parlamenta u Bruxellesu zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol govorio je na temu reforme EU zakonodavstva o lijekovima.

'Posljednjih godina pristup pacijenata lijekovima u EU-u i sigurnost opskrbe sve su veći razlozi za zabrinutost. Posljedice takvih nestašica uključuju smanjenu kvalitetu liječenja koje pacijenti primaju i veće opterećenje zdravstvenih sustava. Iz tog razloga potrebna nam je reforma trenutnog zakonodavstva koje se posljednji put ozbiljnije mijenjalo prije 20 godina. Glavni je cilj reforme osigurati da pacijenti u cijeloj EU imaju pravodoban i pravedan pristup sigurnim, učinkovitim i cjenovno pristupačnim lijekovima', istaknuo je zastupnik Sokol.

Kazao je kako je, također, cilj spriječiti nestašice lijekova i probleme u lancu opskrbe. Odnosno, cilj je povećati sigurnost opskrbe i jamčiti stalnu dostupnost lijekova pacijentima, bez obzira na to gdje žive u EU-u.

'Koordinirani odgovor na razini Unije u pogledu praćenja i ublažavanja rizika od nestašica može pomoći da se izbjegnu postupci kao što je nekoordinirano stvaranje zaliha te istodobno imati pozitivan učinak na javno zdravlje i osigurati neometano funkcioniranje jedinstvenog tržišta', rekao je. 

Tomislav Sokol imenovan je izvjestiteljem Europske pučke stranke (EPP), najveće političke grupacije u Europskom parlamentu, za dio reforme EU-a zakonodavstva o lijekovima. Reforma se sastoji od dva zakonodavna prijedloga - nove uredbe i direktive - koji čine regulatorni okvir EU-a za sve lijekove, uključujući one za rijetke bolesti te za djecu. Tako će ispred EPP-a biti zadužen za formiranje stajališta Parlamenta za uredbu, u kojoj se utvrđuju posebna pravila za lijekove koji se odobravaju na razini Unije, naročito najinovativnije lijekove. 

Također, uredba sadrži pravila o koordiniranom upravljanju kritičnim nestašicama i sigurnosti opskrbe ključnim lijekovima. Osim toga, utvrđuje nova pravila o Europskoj agenciji za lijekove (EMA).

Vaša reakcija na temu