Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash SRUŠENI MITOVI Krumpir je zdrav! Pomaže u mršavljenju

SRUŠENI MITOVI Krumpir je zdrav! Pomaže u mršavljenju

Bitan je način pripreme

Jedna od najomiljenijih namirnica diljem svijeta, koja se može pripremiti na gotovo bezbroj načina, često ima predznak nezdrave. Ponekad krumpir dobiva lošu reputaciju zbog škroba, ali zapravo je nevjerojatno dobar za vas.

Bogat hranjivim tvarima

Zbog puno antioksidansa koji djeluju na sprječavanje bolesti te vitaminima koji pomažu vašem tijelu da pravilno funkcionira, krumpir trebate redovito konzumirati. Koža od pečenog krumpira odličan je izvor kalija i magnezija. Prehrana bogata kalijem može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, štiti srce i smanjuje rizik od moždanog udara.

Pomaže pri vježbanju

Ugljikohidrati i hranjive tvari koje krumpir daje čine ga izvrsnim izvorom energije prije vježbanja. Mala studija iz 2019. godine objavljena u Journal of Applied Physiology uspoređivala je pire od krumpira i energetski gel od ugljikohidrata tijekom dugotrajnog bicikliranja. Istraživači su otkrili da su obje namirnice imale jednake rezultate.

- Ako tražite cjelovitu hranu za vježbanje, razmislite o jednom malom do srednjem pečenom krumpiru oko 30 minuta prije vježbanja - rekla je nutricionistica Cynthia Sass, prenosi Živim.

Pomaže u mršavljenju

Osim vlakana, krumpir sadrži otporni škrob, jedinstvenu vrstu ugljikohidrata za koji se pokazalo da prirodno podiže tjelesnu temperaturu za sagorijevanje masti. Kao što ne možete probaviti vlakna tako ne možete probaviti niti apsorbirati otporan škrob, ali kad dospije u debelo crijevo, fermentira, što potiče tijelo na sagorijevanje masti.

- Kuhani, a potom ohlađeni krumpir prirodno tvori otporniji škrob pa, kako biste povećali sadržaj, ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi prije nego što ga pojedete - istaknula je Cynthia.

Osim škroba, krumpir ima još jednu dobrobit povezanu s kontrolom težine. Drži vas duže sitima od ostalih škrobnih ugljikohidrata, poput tjestenine i riže. U jednom istraživanju volonteri su jeli manje kalorija kada se krumpir konzumirao kao dio obroka, iako nije bilo ograničenja u veličini obroka.

Ne utječe negativno na šećer u krvi

Istraživanje objavljeno u časopisu Clinical Nutrition 2020. razmatralo je utjecaj krumpira u odnosu na rižu u sklopu mješovite večere na regulaciju šećera nakon obroka, ali i preko noći kod osoba s dijabetesom tipa 2. Krumpir je bio kuhan, pečen ili kuhan pa ohlađen. Svaki obrok sadržavao je 50% ugljikohidrata, 30% masti i 20% proteina. Uzorci krvi uzeti su od dobrovoljaca prije obroka, odmah nakon obroka, a zatim svakih 30 minuta tijekom nekoliko sati. Sudionici su također nosili monitor glukoze kao način za procjenu razine glukoze tijekom sna.

Studija nije otkrila značajne razlike između krumpira i riže niti između načina pripreme krumpira. Znanstvenici su zaključili da je krumpir prikladan za osobe s dijabetesom kada se konzumira kao dio uravnoteženog obroka i ne ometa regulaciju glukoze u krvi.

Bitno je kako ćete ga pripremiti

Vjerojatno se podrazumijeva da prženje bilo čega, uključujući krumpir, nije najhranjivija metoda kuhanja. No, osim toga, možda ćete se zapitati je li, s obzirom na prehranu, najbolje ga kuhati ili peći. Studija 2020. godine proučavala je utjecaj metoda kuhanja na sadržaj krumpirovog škroba, vitamina C, minerala i antioksidansa. Općenito, istraživači su otkrili veće zadržavanje hranjivih tvari u krumpiru kuhanom 'suhim' metodama, poput mikrovalne pećnice ili roštilja, u usporedbi s 'mokrim' metodama, uključujući kuhanje ili kuhanje na pari. Također, kad se krumpir skuha, ostavljajući koru na njemu čuva se više hranjivih tvari jer ona sprječava ispiranje minerala u vodu. Studija je, k tome, potvrdila da je hlađenje krumpira nakon kuhanja povećalo količinu otpornog škroba.

Hranljivi načini uživanja u krumpiru

Krumpir je nevjerojatno svestran. Možete ga poslužiti za doručak uz kajganu ili slanutak. Kuhane, rashlađene krumpire svih vrsta dodajte u salate, kao prilog ili međuobrok. Za večeru napunite pečeni krumpir povrćem pečenim u pećenici, možete čak i uključiti krumpir u slatke recepte poput smoothieja, energetskih kuglica od krumpira i deserta.

- Ukratko, krumpir je izvor hranjivih tvari, prirodna bezglutenska namirnica, koji daje energiju i zasitne ugljikohidrate s prednostima za zdravlje i performanse - zaključila je Cynthia.

Vaša reakcija na temu