Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Oleksandr Pidvalnyi from Pixabay Što je taurin i može li zaista usporiti starenje kože?

Što je taurin i može li zaista usporiti starenje kože?

Koristi se lokalno i oralno

Ako još niste čuli za taurin u njezi kože, vrijeme je da to promijenimo.

U pitanju je sastojak koji se prirodno nalazi u našim tijelima i koristi se lokalno i oralno.

Prednosti koji stoje iza njega su impresivni, u rasponu od sposobnosti da spriječi gubitak vlage do protuupalnih prednosti, teoretskog učinka protiv starenja.

Dakle, jesu li te pogodnosti legitimne? Trebate li koristiti taurin u svojoj rutini njege kože i, ako da, kako?

Što je taurin?

Taurin je aminokiselina, a aminokiseline su građevni blokovi proteina.

Prirodno se javlja u našem tijelu, ali ga unosimo i prehranom, a glavni izvori su životinjski proteini.

Taurin se također nalazi u našoj koži. Točnije, taurin se uglavnom nalazi u epidermisu gdje je uključen u kontrolu sadržaja vlage u koži.

   
 Što taurin može učiniti za kožu?

Taurin može pomoći u rehidraciji i smanjiti gubitak vode. Također može djelovati kao antioksidans i djeluje protuupalno.

Sve su te stvari velika blagodat kada je riječ o starenju kože, koja prirodno postaje suša kako starimo, a da ne spominjemo da je osjetljivija na upale i oštećenja od slobodnih radikala.

Osim toga, također je vrijedno napomenuti da se naše prirodne razine taurina smanjuju s godinama.

Oralni taurin kao opcija

Oralni taurin može imati koristi i za kožu. Na primjer, pokazalo da smanjuje stvaranje bora uzrokovanih UV zračenjem, iako je ta studija provedena na miševima, ne na ljudima.

I, iako nije izravno namijenjen za njegu kože, također ćete vjerojatno pronaći taurin u mnogim dodacima prije vježbanja i energetskim dodacima, s obzirom na to da može odgoditi umor mišića, napominje ona.

Kako koristiti taurin u svojoj rutini njege kože

U redu, trebali biste razmisliti o upotrebi taurina? Ukratko, ne može škoditi.

Prema stručnjacima, zapravo nema poznatih nuspojava sastojka, čak ni kada se uzima oralno, niti postoje sastojci s kojima se ne može dobro miješati.

Potražite ga u formulama u kojima je kombiniran s drugim, dokazano učinkovitijim sastojcima.

Posebno je sinergičan kada bi se upario s hidratantnim sastojkom kao što je glicerin, s obzirom na njegovu sposobnost da spriječi gubitak vlage, piše Novi list.

Vaša reakcija na temu