Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Što se događa vašem tijelu kada za doručak jedete cornflakes?

Što se događa vašem tijelu kada za doručak jedete cornflakes?

Otkrivamo mišljenje i savjete liječnika

Doručak je na glasu najvažnijeg obroka u danu, a najčešće su to upravo kupovne žitne pahuljice ili cornflakes. Jednostavno se priprema, potrebno je dodati malo mlijeka te nas često podsjećaju i na djetinjstvo. No što se ustvari događa u tijelu kada ih jedete svaki dan? Nisu stvari tako bezazlene kao što mislite…

Prije nego se smjestite ispred televizora i napunite tanjur, možda biste mogli i saznati kako će taj obrok djelovati na vaš organizam.

Nije tajna da se ustvari radi o pravim šećernim bombama jer su pune dodanog šećera. Ako jedete baš takav doručak možete računati da će porasti šećer u krvi, ali jednako se brzo i srušiti. Osim što će to sigurno utjecati na vaše raspoloženje, nije dobro niti za zdravlje vašeg srca. Prema pisanju magazina Open Heart, prevelika konzumacija šećera može biti jednako opasna za srce kao i sol jer će se poigrati s lučenjem inzulina što može dovesti do povišenog krvnog tlaka.

Najčešće su upravo ove vrste namirnica sinonim za procesuiranu hranu, a procesuirana hrana ima puno viši glikemijski indeks. Upravo su takve namirnice povezane s povećanom željom za hranom i pretjeranim jedenjem. Takvi oblici nezdravih žitarica (naravno da nisu sve) nemaju u sebi vlakana, a radi se o važnom nutrijentu jer vas ostavlja dugo vremena sitima. Nakon što pojedete jedan takav obrok, vjerojatno ćete se brzo opet naći u kuhinji. A to nas vodi do…

Nećete odmah na vagi vidjeti 5 kilograma viška ili će vam tijelo otkriti da ne jedete dobro. No ako ih jedete svakog dana, tada biste mogli i primijetiti da se kilogrami nakupljaju ili ćete puno teže izgubiti kilograme ako ste na dijeti. Ne samo da ćete biti gladni nego ćete željeti još tako slatkih namirnica što vodi do začaranog kruga.

Ako volite baš te žitarice pune šećera, jasno je da će vam nedostajati nutrijenata, a to može biti loša odluka za mozak.

Šećer ima puno negativnih utjecaja na zdravlje, a to uključuje i dobro pamćenje. Razina inzulina tako samo pada i raste, a jedna je studija pokazala kako to može biti povezano s lošijim pamćenjem. Svakako nije najbolji način da započnete dan.

Nije sve tako crno, ako odaberete zdrave žitarice za doručak pa napravite zobenu kašu. Radi se o žitarici cjelovitog zrna, a jedna je studija pokazala kako je prehrana bogata upravo cjelovitim žitaricama povezana sa smanjenim rizikom za razvojem kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tip 2, metaboličkog sindroma. Ukratko, dobar odabir za obrok ako želite biti zdravi, piše Ordinacija.

Vaša reakcija na temu