Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Što znače bijele mrlje na noktima?

Što znače bijele mrlje na noktima?

Mogu ukazivati na ozbiljnu bolest

S vremena na vrijeme male bijele mrlje pojavljuju se na našim noktima. Iako nam se čini da nema razloga, evo što uzrokuje misteriozne mrlje.

Često se smatra da su bijele mrlje na noktima uzrokovane nedostatkom kalcija. Međutim, pravi razlog je obično manje ozbiljan, piše The Sun.

Stanje se naziva leukonihija i klasificira se u dvije vrste: prava leukonihija i prividna leukonihija. Prava leukonihija nastaje u dijelu nokta odgovornom za proizvodnju nokta, poznatom kao matrica nokta. Očigledna leukonihija je problem s ležištem ispod nokta - a ne samim noktom.

Prava leukonihija može se podijeliti u dvije kategorije na temelju izgleda nokta: potpuna leukonihija, što je potpuno izbjeljivanje nokta, i djelomična leukonihija, kada je dio ploče nokta zahvaćen izbjeljivanjem.

Djelomična leukonihija može se dalje klasificirati u tri vrste:

- Isprekidana leukonihija - sitne točkice veličine vrha olovke

- Uzdužna leukonihija - veće linije preko nokta

- Prugasta ili poprečna leukonihija - veće pojedinačne točke ili vodoravne trake koje su paralelne s bazom nokta

Što uzrokuje bijele mrlje na noktima?

Točkasta leukonihija je uzrokovana traumom nokta, koja može biti jednostavna poput pretjeranog tapkanja ili žvakanja. 

Točkasta leukonihija počinje na dnu nokta i pomiče se prema gore kako raste. Dok vidite bijeli trag, vjerojatno ćete zaboraviti što ga je uzrokovalo.

Ponekad može biti uzrokovana nečim poput alergijske reakcije na lak za nokte, sjajilo, učvršćivač ili odstranjivač laka za nokte.

Vaše nokte također mogu ozbiljno oštetiti kemikalije koje se koriste za nanošenje i uklanjanje akrilnih ili geliranih noktiju.

Ali ako vam cijeli nokat pobijeli, to može biti ozbiljnije i trebali biste posjetiti liječnika.

Potpuno bijeli nokti mogu biti uzrokovani smrtonosnim stanjima poput ciroze jetre, zatajenja bubrega ili bolesti srca.

Ako bijele mrlje padaju u linijama, to također može biti znak niske razine proteina u krvi.

Drugi uzrok bijelih mrlja na noktima nogu mogla bi biti uobičajena gljivica noktiju - onihomikoza.

Iako se prvi znak infekcije može očitovati kao male bijele točkice na noktima, infekcija može rasti i proširiti se na ležište nokta, čineći da nokti na nogama izgledaju ljuskavi prije nego što postanu debeli i lomljivi.

Kako da se riješim bijelih tragova na noktima?

Trenutačno ne postoje lijekovi za točkastu leukonihiju.

Oznake prirodno izrastu tijekom vremena, ako su uzrokovane udarnom ozljedom.

Međutim, ako su uzrokovani nečim drugim, a ne traumom, liječnik će morati identificirati uzrok kako bi ga zasebno liječio.

Vaša reakcija na temu