Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay STRUČNJACI UPOZORAVAJU Ovi uobičajeni problemi mogu ukazivati na tumor kostiju

STRUČNJACI UPOZORAVAJU Ovi uobičajeni problemi mogu ukazivati na tumor kostiju

Donosimo popis

Iako mnogi često zanemaruju bol, dugotrajna neugoda bez očitog razloga treba se provjeriti kod liječnika

Tumori kostiju mogu biti benigni ili maligni, a tada je riječ o primarnim tumorima koji nastaju iz same kosti. Benigni tumori kostiju su relativno česti, piše Ordinacija.

Mogu biti i metastatski, što znači da je karcinom nastao drugdje u tijelu i proširio se na kosti. U djece je većina malignih tumora primarna dok su u odraslih osoba najčešće metastatski.

Simptomi tumora kostiju

Bol u kosti je najčešći simptom, a s vremenom postaje intenzivnija. Također, mogu se primijetiti izbočina ili tvorba. Ponekad tumori, osobito maligni, oslabljuju kost uzrokujući prijelome nakon malog ili bez ikakvog pritiska.

Trajna bol u zglobu ili kosti također može biti simptom pa trebalo rendgenski snimiti. No, rendgenska snimka uglavnom neće pokazati je li tumor maligan ili benigan, samo da postoji abnormalnost.

Dugotrajni i progresivni, nejasni bolovi u trupu ili udovima također mogu ukazivati na tumorske mase.

Ostali simptomi mogu uključivati:

- otečenost blizu zahvaćenog područja 

- smanjena pokretljivost

- opipljiva tumorska masa 

- atrofija mišića 

- promjene na koži 

- umor

- nagli neobjašnjivi gubitak težine.

Vaša reakcija na temu