Još jedna studija povezuje ultraprerađenu hranu (UPF) kao što su zapakirane grickalice, slatka pića, kruh iz masovne proizvodnje, voćni jogurt, neke žitarice za doručak i zamjene za meso s ubrzanim biološkim starenjem.
Biološka starost - starost naših stanica i tkiva - pod utjecajem je genetike i životnih navika poput prehrane i tjelovježbe.
Sredovječni i stariji talijanski sudionici ove studije koji su više od 14 % dnevnih kalorija dobivali iz UPF-a činili su se biološki starijima od svoje kronološke dobi. Kronološka dob podrazumijeva broj godina koje je netko proživio od rođenja. S druge strane, biološka dob se odnosi na razinu biološkog starenja osobe, točnije koliko dobro tijelo funkcionira i kako se odupire bolestima.
Ultraprerađena hrana ima lošu reputaciju jer je puna kalorija, šećera, masti i soli, piše New York Post, a prenosi Miss Zdrava.
'Osim što je nutritivno neadekvatna, bogata šećerima, soli i zasićenim ili transmasnoćama, ova ultraprerađena hrana prolazi kroz intenzivnu industrijsku obradu koja zapravo mijenja njen sastav, s posljedičnim gubitkom hranjivih tvari i vlakana', objasnila je nutricionistička epidemiologinja i koautorica studije Marialaura Bonaccio.
'To može imati važne posljedice za niz fizioloških funkcija, uključujući za metabolizam šećera te za sastav i funkcionalnost crijevnog mikrobioma', dodala je Bonaccio koja je istaknula važnost ravnoteže bakterija, virusa i gljivica u našem probavnom sustavu. 'Također, ova hrana je često pakirana u plastičnu ambalažu , te tako postaje i prijenosnik toksičnih tvari za tijelo', zaključila je Bonaccio.
Njezin tim je okupio 22.500 sudionika koji su ispunili upitnik o hrani i izmjereno im je 36 biomarkera u krvi kako bi se izračunala njihova biološka dob. Nalazi su objavljeni u The American Journal of Clinical Nutrition.
Rezultati su potvrdili nedavnu studiju Sveučilišta Kalifornije u San Franciscu koja je otkrila da dodani šećer ubrzava biološko starenje, čak i ako je dio inače zdrave prehrane.
Visoke količine šećera u krvi mogu oštetiti stanice, što dovodi do kronične upale, koja je povezana s pretilošću, bolestima srca, dijabetesom, bolestima jetre i raznim vrstama raka.
Nedavne studije su otkrile da ultraprerađena hrana čini oko 60 % dnevnog unosa kalorija tipičnog Amerikanca.