Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SUBOTA NA RIVI Obilježavanje Europskog dana darivanja tkiva i organa

SUBOTA NA RIVI Obilježavanje Europskog dana darivanja tkiva i organa

'Budi heroj – reci DA'

Povodom obilježavanja Europskog dana darivanja tkiva i organa Klinički bolnički centar Split u suradnji s Hrvatskim društvom medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST), a uz potporu Ministarstva zdravstva, organizira javnu promociju darivanja tkiva i organa.

'Središnji događaj upriličit će se na splitskoj Rivi u subotu, 12. listopada od 10 do 13 sati, gdje ćemo se družiti s građanima kojima ćemo dijeliti promotivne letke i donorske kartice, odgovarati na njihova pitanja te uklanjati predrasude i strahove vezane za darivanje tkiva i organa', poručuju organizatori.

Ove godine službeno obilježavanje Europskog dana darivanja je pod sloganom 'Budi heroj – reci DA'. Cilj ovogodišnje kampanje je svakog potaknuti na razmišljanje o darivanju organa poslije smrti te nas ohrabriti i motivirati da razgovaramo o svojoj odluci i podijelimo je sa svojim bližnjima. Djelovanjem na pojedinca potiče se javna rasprava i promišljanje o ovoj temi te iz godine u godinu jača svijest javnosti o važnosti darivanja i presađivanja organa i tkiva.

U Hrvatskoj ove godine do 1. listopada 2024. bilježi se ukupno 82 prijavljena darivatelja organa te je izvršena ukupno 201 transplantacija solidnih organa i to: 87 bubrega, 76 jetri, 27 srca, 3 pluća, 1 gušterača te sljedeće multiorganske transplantacije: 2 darivatelja jetre, gušterače i crijeva, 2 darivatelja bubrega i srca, 1 darivatelj jetre i srca, 1 darivatelj bubrega i gušterače i 1 darivatelj bubrega i jetre.

Vaša reakcija na temu