Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash SVI ZA FILIPA: Lijek za 15-godišnjeg dječaka iz Kaštela je možda u nekome od nas

SVI ZA FILIPA: Lijek za 15-godišnjeg dječaka iz Kaštela je možda u nekome od nas

Na Rebru prima terapije, spasonosno rješenje su matične stanice

Umjesto u klupama srednje škole koju je rado izabrao i veselio se početku novog tinejdžerskog razdoblja, 15-godišnji Filip iz Kaštel Starog na Rebru prima terapiju za aplastičnu anemiju. I nema garancije da će terapija uroditi plodom, nažalost. 

- Terapije su teške, zahvalna sam doktorima na svemu što rade i daju sve od sebe, ali jedino spasonosno rješenje su matične stanice, odnosno presađivanje koštane srži - kaže nam majka Marija.

Filip je borac, razigrani 15-godišnjak pun životne radosti, obožava druženje, sport s prijateljima na igralištu, more...

- Nevjerojatno je kako se drži, inače ima smisla za humor, pa se zeza i na račun bolesti. Uvjeren je u najbolji ishod - govori hrabra majka.

Bolest je dijagnosticirana unatrag nekoliko dana u splitskom KBC-u, a potom je prevezen u KBC Zagreb, na Rebro gdje prima terapiju. 

Da sretno nastavi živjeti svoj život punim plućima, mogu pomoći ljudi dobri volje, darivanjem krvi za tipizaciju uzorka. Sve što treba za početak je otići na Firule od 12 do 15 i izvaditi jednu epruveticu tekućine koja život znači. U svakom trenutku možete i kontaktirati Zakladu Ana Rukavina. Lijek za dječaka je možda u nekome od nas. 

Aplastična anemija je, ukratko, poremećaj u kojem su oštećene stanice koštane srži koje se ne razvijaju u zrele krvne stanice, što dovodi do malog broja crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica i  trombocita. Laički, slična je leukemiji, ali bez malignih tvorevina.

Vaša reakcija na temu