Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SVJETSKI DAN PREVENCIJE SUICIDA: U Hrvatskoj si život godišnje oduzme 566 osoba

SVJETSKI DAN PREVENCIJE SUICIDA: U Hrvatskoj si život godišnje oduzme 566 osoba

Na samubojstvo se u svijetu odluči gotovo milijun ljudi

Svjetski dan prevencije suicida (10. rujna) obilježava se diljem svijeta radi podizanja svijesti u javnosti o sve većem problemu suicida među stanovništvom. Godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava. U Republici Hrvatskoj počinilo je suicid 566 osoba tijekom prošle godine.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova žene su počinile 117 suicida, a muškarci 449, odnosno gotovo četiri puta veći broj. U dobnim skupinamaod 15 do 25 godina bila su 44 izvršena suicida, što je porast od čak 57,1% u odnosu na godinu dana ranije. Od svih dobnih skupina najviše su suicida počinile osobe iznad 65 godina, njih čak 225 oduzelo je sebi život, što predstavlja 39,7% od ukupnog broja suicida u Republici Hrvatskoj. 

Od svih policijskih uprava daleko je najveći broj izvršenih samoubojstava zabilježila PU zagrebačka, njih 120, dok drugo mjesto zauzimaPU splitsko-dalmatinska s 45 izvršenihsamoubojstva (izvor: MUP - Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2020. godini).

Udruga Životna linija zalaže se širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije suicida u Republici Hrvatskoj. Djeluje na volonterskoj osnovi i pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama. Svi koji trebaju pomoć mogu se obratiti na mail adresuudruge pomoc@pomoc.hr. Volonteri se udruzi mogu pridružiti slanjem poruka na info@zivotnalinija.hr.

Vaša reakcija na temu