Foto: Pixabay.com TOPLINSKI VAL Zaštite se od vrućina

TOPLINSKI VAL Zaštite se od vrućina

Preporuke izdalo i Ravnateljstvo civilne zaštite

Pred nama su najtopliji sati u godini. Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja od toplinskih udara. Opasnost od vrućine najviše prijeti starijim osobama i kroničnim bolesnicima, no trebaju je se kloniti i mladi i zdravi ljudi.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost, a toplinski udari mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, Ravnateljstvo civilne zaštite savjetuje:

- rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.

- piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

- izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom  trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

- nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.

- rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.

- isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

- izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.

- ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

- redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.

- ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(71507, "");
Pregledaj komentare