Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay U Hrvatskoj od srčanog zastoja svakog sata umre jedna osoba

U Hrvatskoj od srčanog zastoja svakog sata umre jedna osoba

Čak 80 posto svih infarkta događa se izvan medicinskih ustanova

Nakon gotovo dvije godine stanke zbog pandemije, Zaklada Hrvatska kuća srca ponovno će redovito organizirati edukativne radionice o osnovnim postupcima oživljavanja u slučaju iznenadne srčane smrti. Radionice se održavaju u sklopu projekta 'Oživi me' i besplatne su za sve polaznike.

U Hrvatskoj od srčanog zastoja svakog sata umre jedna osoba, javlja HRT

- Iznenadna srčana smrt ili srčani zastoj odnese godišnje, prema procjenama, devet tisuća života. Manje od 10 posto naših sugrađana zna pravilno postupak prve pomoći u slučaju srčanog zastoja i to je zapravo bio motiv pokretanja ovog projekta, ove kampanje, rekla je dr. med. Ivana Portolan Pajić, voditeljica projekta 'Oživi me'.

Iznenadna srčana smrt ne događa se samo starijim i bolesnim osobama, a 80 posto svih srčanih zastoja događa se izvan medicinskih ustanova. Može se dogoditi bilo kada, bilo komu, bilo gdje... Na ulici, poslu ili kod kuće.

- Ono što je ključ je rano prepoznavanje srčanog zastoja, poduzimanje potrebnih koraka, krenuti s oživljavanjem i obavijestiti medicinske službe, hitnu medicinsku pomoć, kako bi što prije mogli doći, rekla je Lara Čičak, članica udruge StEPP.

Stečena znanja trebaju obnavljati i nadograđivati i laici i profesionalci, jer upravo brza i pravilna reakcija može spasiti nečiji život.

- Mi se bavimo zaštitom i spašavanjem, gašenjem požara i tehničkim intervencijama, ali, naravno, ovaj ključni dio je spasiti ljudski život u bilo kojem trenutku... Što više znanja, to će nam bolje doći, rekao je Jan Vesel, pomoćnik zapovjednika DVD-a Trnje.

U sedam godina edukaciju je prošlo više od 5500 građana, a bivši su polaznici stečenim znanjem spasili 15-ak života.

Vaša reakcija na temu