Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash UDRUGA SLIJEPIH SPLIT 'Budite i vi dio onih koji više pitaju 'kako', a manje zaključuju 'nikako''

UDRUGA SLIJEPIH SPLIT 'Budite i vi dio onih koji više pitaju 'kako', a manje zaključuju 'nikako''

Objavili nekoliko poučnih videa

U doba tehnologije, ona asistivna prolazi ispod radara. Tom izazovu Erasmus+ projekt 'KISS: intro 2 AT 4 VIPs' doskače putem novih digitalnih alata koji će osobe oštećena vida učiniti boljim i vidljivijim konkurentima na tržištu rada. Udruga slijepih Split dijeli konkretne video primjere odgovora na pitanja 'kako', kada je riječ o tehnologiji i umjetnoj inteligenciji te osobama koje ne vide.

'Napredak tehnologije i masovna pojava raznih oblika umjetne inteligencije, neke su od nas zastrašili, dok su drugima dali dobar vjetar u leđa. I premda bismo mogli do sutra raspredati o opasnostima tehnološke pošasti, ovog ćemo se puta zaustaviti na dobrobitima, i to ne bilo koje, već asistivne tehnologije.

Upravo asistivnom tehnologijom bavi se Erasmus+ projekt 'KISS: intro 2 AT 4 VIPs', čiji akronim, ako ste nestrpljivi, možete istražiti na EPALE platformi. Ovaj projekt Županijska udruga slijepih Split, u partnerstvu s organizacijom La Brújula, Formación inclusiva iz Španjolske te Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Kranj iz Slovenije provodi u razdoblju od listopada prošle godine do konca rujna 2025.

Malo je poznato da asistivna tehnologija uvelike olakšava, ali i nedvojbeno osigurava veću samostalnost i kvalitetu života osobama oštećena vida. 

'Dapače, za mnoge osobe sinvaliditetom, asistivna tehnologija je postala prijateljem, članom obitelji, još jednim važnim i vjernim suputnikom kroz sve životne etape, od obrazovanja, preko zapošljavanja, do društvenih aktivnosti i provođenja slobodnog vremena', rekla nam je Ines Hlevnjakvoditeljica projekta.

Asistivna tehnologija podrazumijeva svaki proizvod, dio opreme ili sustav, bez obzira upotrebljava li se u izvornom ili prilagođenom obliku, koji se koristi da bi se povećale, održale ili poboljšale funkcionalne mogućnosti osoba s invaliditetom. U slučaju osoba oštećena vida, asistivna tehnologija omogućava im pristup sadržajima koji bi im u suprotnom bili potpuno nedostupni ili teško dostupni bez upotrebe takvih pomagala. Ines nam je navela samo nekoliko ključnih primjera.

'Recimo, za većinu naših članova, čitač ekrana s govornom jedinicom, jedini je oblik asistivne tehnologije pomoću koje mogu pročitati vijesti, sudjelovati na društvenim mrežama, koristiti pametni telefon ili raditi na računalu.'

Zato Erasmus+ projekt 'Neka bude kratko i jasno: uvod u asistivnu tehnologiju za osobe oštećena vida' ima za cilj povećati znanja i sposobnosti osoba oštećena vida u svrhu lakšeg pristupa tržištu rada, ali i povećati svijest drugih dionika i šire javnosti o mogućnostima korištenja asistivne tehnologije na radnom mjestu, kao i osnažiti kapacitete za provođenje Erasmus+ projekata organizacija uključenih u projekt.

'Upravo privodimo kraju naš zajednički rad na prvom rezultatu projekta, a riječ je o digitalnom Priručniku o zapošljavanju osoba oštećena vida. Priručnik će biti objavljen u pdf, epub formatu te kao audio knjiga na hrvatskom, engleskom, slovenskom i španjolskom jeziku', podijelila je s nama Ines.

Međutim, najvažniji rezultat projekta tek je u pripremi. Naime, u okviru projekta predviđena je izrada kratkih video lekcija o korištenju asistivnih uređaja čiji će glavni protagonisti biti same osobe oštećena vida budući da one najbolje mogu prenijeti ovakva specifična znanja manje vještima od sebe', poručili su iz udruge.

Predsjednik Županijske udruge slijepih Split Ivan Tokić, na svom je Facebook profilu za svoje virtualne videće prijatelje već podijelio nekoliko informativnih videa o tome kako osobe oštećena vida koriste tehnologiju, ali i pokazao blagodati umjetne inteligencije za svoju ciljanu skupinu.

Budite i vi dio onih koji više pitaju 'kako', a manje zaključuju 'nikako'.

'S obzirom da me često pitate kako koristim mobitel, najlakši način da vam objasnim je sa kratkim videom.'


Pogledajte kako se umjetna inteligencija pokazala na strani osoba oštećena vida:


U ovom videu pogledajte kako dokument učiniti pristupačnim i kako ga glasovno pretraživati:


Projekt je financiran sredstvima Erasmus+ programa, a nositelj projekta je Županijska udruga slijepih Split.

Vrijednost projekta je 60.000,00 EUR, a razdoblje provedbe projekta je 1.10.2023. – 30.9.2025.

Vaša reakcija na temu