Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Umrla je najstarija osoba na svijetu, otkriveno što je jela

Umrla je najstarija osoba na svijetu, otkriveno što je jela

Imala 116 godina

Tomiko Itooka, Japanka koja je prema Guinnessovoj knjizi rekorda bila najstarija osoba na svijetu, umrla je sa 116 godina, službeno je objavljeno. Umrla je 29. prosinca u staračkom domu u Ashiyi u središnjem Japanu.

Rođena je 23. svibnja 1908. u Osaki, a najstarijom je proglašena prošle godine, nakon smrti 117-godišnje Marije Branyas, navodi Gerontology Research Group.

U srednjoj školi bila je odbojkašica, a ova dama, koja je bila na glasu po svom živahnom duhu dvaput se popela na Mount Ontake, drugi najviši vulkan u Japanu sa 3067 metara. Živjela je sama u Nari nakon što joj je 1979. umro muž, piše Ordinacija.

Prema Gerontology Research Group, najstarija osoba na svijetu sada je 116-godišnja brazilska časna sestra Inah Canabarro Lucas, koja je rođena 16 dana nakon Tomiko Itooka.

Što jedu najdugovječniji?

Japnka Itooka voljela je i svakodnevno jela banane i japansko fermentirano mliječno piće Calpis.

15. travnja 2017. umrla je i posljednja živuća osoba rođena u 1800. godini, Emma Morano. Rođena je 29. studenog 1899. u Italiji, te je bila četvrta najstarija Europljanka ikada.

Mnogo puta su je pitali koja je njezina formula, a ispostavilo se da je bila vrlo jednostavna – pridržavala se stroge dijete i izbjegavala je veze s muškarcima.

Osnova njezine prehrane bila su – jaja. I talijanska rakija (grappa) koju je pila svaki dan. Otkrila je da je jela tri jaja – od kojih dva sirova – svaki dan više od 90 godina, što je navika koju je stekla nakon što joj je dijagnosticirana anemija nakon Prvog svjetskog rata. Rijetko je jela voće i povrće.

- Jedem tri jaja dnevno i za probavu pijem rakiju koju sama pripremam: stavim je u staklenku sa sedam listova kadulje, vezicom trave rute i malo grožđa. Zatim to uzimam na žlicu, rekla je Emma u jednom intervjuu.

Priznala je ipak da bi njezina genetika mogla imati veze s dugovječnošću, budući da je njezina majka napunila 91 godinu, a nekoliko njezinih sestara doživjelo je 100 godina.

Vaša reakcija na temu