Budući da ju je lako pripremiti, mnogi često jedu tjesteninu. Međutim, previše tjestenine nije dobro za zdravlje.
Može se povećati rizik od razvoja dijabetesa
Mnogo je čimbenika koji utječu na razvoj dijabetesa, uključujući obiteljsku povijest i neke životne navike. Prema nekim studijama, dijeta s visokim udjelom ugljikohidrata povezana je s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa. Budući da je tradicionalna tjestenina bogata ugljikohidratima, ako ju često jedete - to bi moglo dovesti tijelo u opasnost.
Mogu vam nedostajati ključne hranjive tvari
Ako tjesteninu jedete nekoliko puta tjedno, prehrana vam može biti jednolična pa vam stoga mogu nedostajati ključne hranjive tvari. Umjesto da stalno jedete tjesteninu, opredijelite se i za neke druge obroke kako biste bili sigurni da u tijelo unosite potrebne vitamine i minerale.
Možete biti izloženi povećanom riziku od razvoja srčanih bolesti
Učestalo konzumiranje bijele tjestenine može dovesti do povećanog rizika od razvoja srčanih bolesti. U jednoj studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Epidemiology prehrana s visokim udjelom ugljikohidrata povezana je s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti.
Možda imate povišen krvni tlak
Prema jednoj studiji objavljenoj u časopisu Metabolism, učestalo konzumiranje prerađenih ugljikohidrata povezano je s povišenim krvnim tlakom. Povišen krvni tlak može dovesti do razvoja srčanih bolesti i stoga biste tjesteninu trebali jesti samo povremeno.
Možete se udebljati
Tjestenina je jedna od namirnica kojom se obično prejedamo jer skuhamo puno više od one količine koja se smatra dovoljnom za jednu porciju, piše Eat this, prenosi N1. Ako jedemo previše tjestenine, unijet ćemo previše kalorija što će na kraju dovesti do debljanja.